Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Националната галерия и Гьоте-институт представят изложба вдъхновена от германския художник Йозеф Бойс.
По повод100-годишнината от рождението на Йозеф Бойс Националната галерия „Квадрат 500” и Гьоте-институт представят изложбата „Искри на въображението на честотите на Бойс”.

Идеите, към които Йозеф Бойс се е стремял, са били разпознати и възприети у нас, едва когато социалният климат е бил подходящ за тях. За много от българските художници Бойс е по-скоро потвърждението, че свободата в изкуството не е оградена с бодлива тел.

Изложбата излиза от традиционно обособените зали за временни ескпозиции в галерията и „завладява“ нови пространства, включително и чрез намеси в постоянната експозиция. В рамките на изложбата ще се проведе и съпътстваща програма с прожекции, лекции, пърформанси и турове.

В изложбата, която се открива 101 години след рождението на художника, няма творби на Бойс, а творби на съвременни български художници, които са били вдъхновени от него или са развили сходни идеи, като Аделина Попнеделева, Албена Михайлова, Александър Вълчев, Веселин Димов, Владимир Иванов, Георги Ружев, Група “Градът”, Добромир Иван, Сдружение “Изкуство в действие”, Иво Димчев, Камен Стоянов, Любен Фързулев, Лъчезар Бояджиев, Моника Попова, Миряна Тодорова, Орлин Дворянов, Правдолюб Иванoв, Група “Ръб”, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев, Стефан Николаев, Станка Цонкова – Уша, Цветан Кръстев и други. Куратор на експозицията е Вера Млечевска
11.02.2022
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz