Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

596 млади лекари положиха Хипократова клетва
На тържествена церемония абсолвентите от Випуск 2023 на Медицинския факултет в Медицинския университет –София положиха Хипократова клетва.
От тях 239 са български, а 357 чуждестранни студенти от 31 държави. Наградата „Златен Хипократ” за пълно отличие получиха д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова. Бяха им връчени и парични премии, учредени тази година за първи път за пълните отличници на Медицинския факултет от Столичната лекарска колегия.
„Искрено се надявам Вашият професионален път да бъде белязан от много успехи и удовлетворение от постигнатото. Проявявайте непримиримост към всички несправедливости и винаги следвайте етичните ценност и норми на поведение, предадени ни от бащата на медицината Хипократ. Бъдете пример за обществото ни и пазете човешкото здраве и достойнство. Медицинският университет -София е територия на духа и знанието, на общи принципи, споделени ценности, мечти и висок морал, изграждани повече от век от нашите предшественици. Следвайки традицията и чертаейки нови хоризонти пред висшето медицинско образование, вярвам, че сме Ви предали най-доброто и най-ценното, което човек може да научи в периода на своето професионално обучение”, изтъкна в приветственото си слово ректорът проф.д-р Бойчо Ланджев. Той благодари на преподавателите, че са били неотлъчно до студентите и са запалили в тях искрата на хуманността, че са ги научили на тънкостите на медицинското знание и практика и че са пробудили в тях самосъзнанието и отговорността на лекарската професия.
Деканът на Медицинския факултет проф.-р Димитър Буланов подчерта, че България има нужда от знанията и уменията на младите лекари. „Преди шест години, след тежките кандидат-студентски изпити, вие направихте първите стъпки към вашата мечта в учебните зали, лабораториите и болниците на университета. Положихте много труд, учихте упорито латински термини и диагнози в безсънни нощи, когато времето не стига, а изпитът наближава. Докоснахте се до съдбата на болния човек, видяхте началото и края на живота, надникнахте в науката, преживяхте възходи, колебания и тревоги, и ето – вие успяхте – от днес вече сте лекари. От днес поемате върху себе си огромна отговорност - правото и задължението да лекувате и да съхранявате човешкия живот. Не спирайте да учите и да развивате своите професионални умения. Не спирайте да развивате своя интелект, духовност и човещина. Помнете, че ключът към успехите в нашето изкуство е работата в екип, а в основата на неговата устойчивост са компетентността и универсалните етични принципи – законност, честност, взаимно уважение, лоялност, толерантност”, заяви още проф. Буланов. Той поздрави преподавателите за успехите, които са постигнали със своите възпитаници. Деканът приветства и семействата на абсолвентите като изтъкна важността на подкрепата, която те са оказвали на младите специалисти по време на цялото им следване.
И този випуск направи дарение за СБАЛ по детски болести „Проф.Иван Митев” в София. Средствата от младите лекари ще помогнат за осигуряване на веноскоп- техника, която се използва за безболезнени венозни манипулации при малките пациенти.
20.02.2024
Share
София - Връчване на дипломи в Медицинския университет
20.02.2024
тегло: 622 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Евгени Димитров
Проф.д-р Бойко Ланджов, ректор на Медицински университет
София - Връчване на дипломи в Медицинския университет
20.02.2024
тегло: 771 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Евгени Димитров
Проф.д-р Димитър Буланов, декан на Медицинския факултет
София - Връчване на дипломи в Медицинския университет
20.02.2024
тегло: 727 KB
размери: 1902X3000 px
автор: Евгени Димитров
София - Връчване на дипломи в Медицинския университет
20.02.2024
тегло: 1141 KB
размери: 1996X3000 px
автор: Евгени Димитров
София - Връчване на дипломи в Медицинския университет
20.02.2024
тегло: 894 KB
размери: 1729X3000 px
автор: Евгени Димитров

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz