Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Николай Гюров получи „Пръстенът на Лютица” в Ивайловград
Кметът на Бистрица получи наградата от заместник-министъра на културата,  доцент Бони Петрунова и членовете на инициативата „Кръгът на Калоян“ на тържествена церемония в музея на Ивайловград.

Николай Гюров стана четвъртия поред носител на наградата предназначена за обществени личности, частни лица и представители на бизнеса, ангажирали се с подкрепа на археологически проекти и опазване на културно-историческото наследство на България. Номинацията на Николай Гюров за „Пръстенът на Лютица“ отчита безрезервната подкрепа на младия бистришки кмет, оказана на археолозите и учените, извършващи разкопки и проучвания на средновековната крепостта Урвич в близост до град София. Посмъртно, с наградата „Пръстенът на Лютица“, бе удостоен и Тодор Баладанов от Ивайловград, доброволец при археологически разкопки в Източните Родопи. Церемонията по награждаването бе част от официалните чествания на 14 февруари – Празник на Ивайловград.

Наградата представлява точно копие на средновековен пръстен, открит по време на разкопки в едноименната крепост Лютица, разположена в близост до Ивайловград. Известна още като Мраморния град, крепостта е сред най-запазените твърдини от времето на Второто българско царство. Сведения от исторически източници дават основание да се смята, че в същата крепост се е оттеглил цар Калоян след настъплението си към град Димотика.


14.02.2015
Share
Ивайловград - „Пръстенът на Лютица“
14.02.2015
тегло: 466 KB
размери: 1846X3000 px
автор: Евгени Димитров
Николай Гюров получава наградата от заместник-министъра на културата, доцент Бони Петрунова
Ивайловград - „Пръстенът на Лютица“
14.02.2015
тегло: 425 KB
размери: 1955X3000 px
автор: Евгени Димитров
Николай Гюров получава наградата от заместник-министъра на културата, доцент Бони Петрунова
Ивайловград - „Пръстенът на Лютица“
14.02.2015
тегло: 587 KB
размери: 1956X3000 px
автор: Александър Михайлов
Наградата "Пръстенът на Лютица"

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz