Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Спасяват кръста за Йордановден в цялата страна
Днес Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Оттук идва и названието на празника - Богоявление.

Над 60 пловдивчани скочиха за кръста в река Mарица, край панаирния мост. Късметлията, който успя да хване кръста в ледените води е Росен Петров третокурсник в Университета по хранителни технологии.

Курсант от НВУ "Васил Левски" Велико Търново Ивайло Иванов извади кръста от студените води на река Янтра. В реката скочиха около 80 човека, както курсанти така и жители и гости на града. По традиция кръста бе хвърлен от Владишкия мост от митрополит Григорий.

13 силистренци се престрашиха и скочиха във водите на Дунав, за да спасят Богоявленския кръст. Най-бърз сред тях бе 36-годишният Светлин Иванов, който за 13-ти пореден път извади път кръста от водата. Смелчаците получиха благословията на Доростолския митрополит Амвросий и парични награди от кмета д-р Юлиян Найденов и областния управител Насуф Насуф.

25-годишният Владимир Дончев от кв. „Струмско“ е тазгодишният късметлия, извадил кръста от водите на Благоевградска Бистрица на християнския празник Богоявление. Младежът се пребори за светинята, която хвърли в реката отец Кирил от храма "Въведение Богородично", в надпревара с около 40 смелчаци от града. В ритуала той участвал за седма година, но късметът му се усмихнал за първи път тази година.
06.01.2014
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz