Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Първи сме в ЕС по ранно напускане на училище
България е на първо място в ЕС по ранно напускане на училище. Средната възраст на напускане на училище е около 14,3 години, съобщи социологът Кольо Колев от агенция "Медиана", който представи данните от две изследвания на агенцията, направени по поръчка на евродепутата Ивайло Калфин и на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Страната ни е на девето място по напускане на училище преди завършване на средното образование от страните в ЕС, уточни той.

По думите му учениците са демотивирани от това, че след като завършат средното си образование, получават бележка, която няма да им послужи за нищо.

В голяма част от другите страни не е така. Там има много повече възможности за завършване и за продължение на образованието, поясни Колев.

Над 90% от пълнолетните българи смятат, че средното образование трябва да дава професионална квалификация на завършващите, като на същото мнение са 78,3% от гимназистите.

Първото изследване е от ноември 2013 г. и е представително за пълнолетните българи, а другото е направено през декември - сред ученици от X, XI и XII клас в средни общообразователни училища.
03.01.2014
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz