Bulgarian Photo News Agency BG | EN   
Home Events Persons Categories Search Contacts GDPR
Видеофайлове
Бедствено положение в община Свиленград, евакуират две села
13.07.2024
Видеорепортаж: Тихомир Петков/xnews.bg
Възникнал е нов, голям пожар край село Студена, община Свиленград. Предстои областната управа да обяви бедствено положение, заради критичната ситуация. Село Студена е на 21 км от Свиленград, пожарът бушува в иглолистна гора, а поривът на вятъра изтласква огъня към близките села. Има опасност той да влезе в населените места и се евакуират хора от с.Равна гора и Мустрак. На място гасят няколко екипа огнеборци, но ситуацията засега е изключително тежка. Пристигнала е и тежка верижна техника. Пътят за село Студена е затворен. На място има полицейски служители и жандармерия, които спират и не пропускат колите към селото.
Основателят на ПП Център Васил Божков гласува в столицата
09.06.2024
Видеорепортаж: Евгени Димитров
Кандидатът за депутат Васил Божков упражни правото си на вот в 1-во училище, София. За едната листа той гласува с машина, и след изваждане на картата продължи с хартиена бюлетина за другата листа.
Дъждът продължава да вали поройно и между гредите на железопътния мост при гара Подуяне
22.05.2024
Видеорепортаж: Евгени Димитров
Пороят се свлича и от носещите греди на железопътния мост над Ботевградско шосе на гара Подуене. Вътре се е образувал вир, който всички коли заобикалят.
LUNAR - София се превръща в галерия на открито
09.05.2024
Видеорепортаж: Евгени Димитров
Тази вечер започна Фестивалът на светлините LUNAR 2024. До 12 май емблематичните сгради на столицата ще се превърнат в картини под открито небе. Част от локациите са Национална галерия „Квадрат 500“, Градската градина, Българската академия на науките, Държавна агенция “Архиви” и Столичното ларго, площад „Славейков“ и паметникът на Петко и Пенчо Славейкови, който ще оживее, подлезът между бул. “Васил Левски” и ул“ .Раковски”.
Хиляди на опашки пред плевенските храмове за върбови клонки
28.04.2024
Видеорепортаж: Любомир Бенковски - Бенджи
Затвориха за коли магистрала „Струма“ заради срутване на подпорна стена
28.04.2024
Видеорепортаж: Евгени Димитров
Временно движението по магистрала „Струма“ при километър 16, в платното за София се осъществява в изпреварващата лента поради срутване. Тази сутрин част от подпорна стена на магистралата се е срутила, малко след бензиностанцията на ОМВ. По информация към момента по магистралата се пропускат само тирове, а трафикът на автомобили е пренасочен през Владая. Обходният маршрут за леки автомобили е от пътен възел „Даскалово“, път I-1 Перник – Владая – София. Тежкотоварните автомобили в посока София се движат по АМ „Струма“. При километър 16 само в изпреварващата лента. На пътен възел Даскалово има голяма струпване на автомобили.
Плевенският съд гледа делото на Емил Димитров-син срещу Кристофър Фараона за чалга версията на 'Моя страна, моя България'
19.03.2024
Видеорепортаж: Любомир Бенковски - Бенджи
В Окръжния съд на Плевен се състоя второто заседание по делото срещу автора на чалга версията на песента "Моя страна, моя България". В съдебната зала днес се явиха Емил Димитров – син, ищец по казуса, неговият адвокат Христина Георгиева и ответникът Кристофър Галовски, който не присъства на първото заседание през януари. Случаят стана популярен през август месец миналата година, когато се разпространи версия на песента, изпълнена от Кристофър Галовски от Кнежа. Исковете по делото от страна на ищеца са четири. Първият е за неправомерно използване чрез неразрешено създаване на версия на песента. Вторият е да се преустанови това нарушение, като съдът да забрани използването по всякакъв начин и изпълнението на песента "Моя страна, моя България" и на неправомерната версия "Моя страна, моя Германия". Третата претенция е за сметка на нарушителя да се разпространи съдебното решение в медиите. Четвъртата претенция е парична - 5000 лв. за обезщетение за неимуществени вреди, нанесени на носителя на авторското право на Емил Димитров – баща, а именно на неговия син Емил Димитров.
Рейв парти в Лондон срещу расизма
17.03.2024
Видеорепортаж: Цветан Лиловски/Cvetan Lilovski
Рейв парти пред Даунинг стрийт. Най-известните диджеи на Лондон правят Рейв против расизма.
При голям пожар в Димитровград загина 66-годишен мъж
14.03.2024
Видеорепортаж: Тихомир Петков
66-годишен мъж загина при голям пожар в Димитровград. Огнената стихия е обхванала жилищен блок в квартал "Изток" към 5 часа тази сутрин. Старата сграда е почти унищожена. В нея има 16 апартамента, в които са живеели 12 души, които остават на улицата. Блокът е на два етажа с два входа. Предполага се, че пламъците са тръгнали от апартамента на починалия мъж на втория етаж, но причината тепърва ще се изяснява. Той живеел сам, а близките му били в чужбина. Мъжът се отоплявал на дърва и хората предполагат, че пламъците са тръгнали от печка на твърдо гориво. 5 екипа огнеборци са се включили в погасяването на огъня. Пострадали разказаха, че е било страшно. "Пламъците достигаха 3-4 метра", сподели Ангел Атанасов, който изнесъл на ръце своето бебе от горящия апартамент. Блокът е много стар и е на градоред. Срутил се е таванът между първия и втория етаж, а конструкцията на сградата е компрометирана. Огънят е унищожил всичко и живеещите в сградата остават без дом. Сред тях има възрастни хора и семейства с малки деца.
Юноши-националисти прекосиха центъра на София с шествие срещу мигрантите
10.03.2024
Видеорепортаж: Евгени Димитров
Националисти,основно млади хора, се събраха на протест пред МВР в София, заради зачестилите случаи на насилие от страна на имигранти в столицата. Сред организаторите са младежката организация „Младежи за България“ и Клуб „Родолюбие и отечествознание“, а протестът се провежда под надслов „Вън мигрантите от България“. Шествието продължи по "Патриарх Евтимий", "Витошка" и свърши пред Партийния дом (Парламента)
Заковаха вратата на ограбвания параклис 'Свети дух' в Минерални бани
07.03.2024
Видеорепортаж: Тихомир Петков/xnews.bg
Многократно обират параклиса "Свети Дух" в Минерални бани. Последния вандализъм е закованата врата на храма. От шест години за параклиса се грижи 72-годишният Пенчо Пенев. Всяка сутрин мирянинът идва, почиства го и вечер го затваря. През деня храмът е отворен, за да може посетителите да влязат и да си запалят свещичка за здраве. "Последната година е кошмарна, многократно са го разбивали, за да вземат от касичката 10-15 лева", се оплаква Пенчо. "Ходил съм в полицията, споделил съм в общината за набезите, но няма резултат", допълва той. През януари наглите вандали са блокирали бравата и параклисът останал затворен един месец. Отново стопанинът Пенчо, както го наричат в курортното селище, намира дърводелец и оправя бравата, за да може туристи да го посещават. В почивните дни за националния празник 3-ти март храмът е бил посетен от доста хора и в касата се събрали 90 лева. Още в първия работен ден обаче богохулници отново посягат на свещеното място. Този път забиват пирон в бравата и начукват още четири пирона във вратата, за да не може да се влезе. "Искам помощ. Правя го за нашата духовност, всеки да може да запали свещичка и да търси утеха", казва с огорчение Пенчо Пенев. "Аз се чувствам безсилен в тази борба. Хора, грях е да пипате на свещено място", не крие възмущението си той. Мирянинът няма да се откаже от благородното дело. Ще ремонтира вратата на параклиса и ще продължи да идва, за да го отваря, въпреки че се чувства обезверен. Вчера е подал и жалба в полицията за извършеното поредно посегателство над божия храм. "Искрено се надявам доброто да победи", с тези думи той ни изпрати от свещеното място. Първият камък в основите на бъдещия параклис „Свети дух“ бе положен през 2011 година от Пловдивския митрополит Николай. Седем години по-късно той е осветен от отец Златко. Построен е изцяло с дарения, а един от основните дарители е Тодор Бояджиев. От тогава до сега на доброволни начела за параклиса основни грижи полага Пенчо Пенев.
Пристигна изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана
05.03.2024
Видеорепортаж: Тихомир Петков/xnews.bg
На работно посещение в България пристигна изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Ханс Лейтенс. Заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов той посети ГКПП "Капитан Андреево". По късно двамата ще присъстват на церемонията по откриване на граничното полицейско управление в Болярово.
Кран падна върху строежа на метрото при комплекс Червено знаме в София
01.03.2024
Видеорепортаж: Евгени Димитров
Кран падна върху строежа на метрото при комплекс "Червено знаме" на бул. "Шипченски проход". В момента на инцидента по булеварда са минали две коли и трамвай, но за щастие кранът е попаднал между тях. По време на работни дейности стрела на крана се пречупва и пада заедно с товара. Товарът току-що е бил вдигнат, може би е бил на 15-20 см от платформата на камиона, в който е пренасян, обясни инж. Статев. По думите му районът вече е разчистен и се очаква движението в най-скоро време да бъде пуснато.
Започна последното съдебно дело срещу Джулиън Асандж, лондончани окупираха Върховния съд в английската столица
20.02.2024
Видеорепортаж: Цветан Лиловски/Cvetan Lilovski
Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е изправен пред последното си съдебно заседание във Великобритания, което трябва да реши да бъде екстрадиран в САЩ и да се изправи пред обвинения в шпионаж. В момента пред сградата на Върховния съд са се събрали стотици лондончани, които скандират „Свобода за Асандж“ и се обявяват срещу неговото екстрадиране – предава от мястото на събитието нашият кореспондент в Лондон Цветан Лиловски. Днес и утре завършва продължителната съдебна сага във Великобритания за Асандж, която включваше седем години самоизгнание в чуждестранно посолство и пет години затвор. Той ще очаква решението на Апелативния съд - да позволи ли обжалването да продължи, или да бъде изпратен през Атлантика за САЩ. 52-годишният австралийски компютърен експерт Асандж бе подведен под отговорност в САЩ по 18 обвинения заради публикуването от сайта Wikileaks на стотици хиляди класифицирани документи през 2010 г. Съпругата му – Стела Асандж обяви, че решението на лондонския съд ще е въпрос на живот и смърт за Джулиън, чието здраве се е влошило по време на престоя му в ареста. "Животът му е изложен на риск всеки ден, в който той остава в затвора", каза Стела Асандж пред медиите. "Ако бъде екстрадиран, ще умре." Днес Джулиън Асандж няма да дойде в съдебната зала, въпреки, че му е дадена тази възможност. Той не се чувства здравословно добре, съобщиха от администрацията на съда.
Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа
20.02.2024
Видеорепортаж: Тихомир Петков/xnews.bg
С 5 дни по-рано от миналата година долетя първият щъркел в село Подкрепа. Предвестникът на пролетта тази година е доста подранил. "Дончо пак ни изненада. Много му се радваме", коментираха бабите в хасковското село. От години наред птицата винаги идва в края на февруари. Всички се радват и вярват, че тя им носи късмет, а годината ще е плодородна. Това е първият щъркел, забелязан в региона. Хората в селото се шегуват, че все още не са сложили мартениците, а трябва да ги свалят, както повеля традицията. В Подкрепа първият щъркел винаги каца в гнездото до църквата “Св. Илия пророк”, за да го подготви за своето бъдещо поколение. Няколко дни след него се появява и женската птица. Всяка година има поне 5 двойки, които гнездят в селото.
Георги Кинев е новият Трифон Зарезан в село Свирачи
14.02.2024
Видеорепортаж: Евгени Димитров
Традиционното посрещане на най-важния в Ивайловградско празник на лозята и плодородието събра отново почитатели от близо и далеч. Избраният още миналата година водач на виненото шествие в селото прие титлата от досегашния титуляр Дойчо Гелимачев и отправи пожелания за добра реколта от лозята. Шествието мина по главната улица на селото с изпълняване на старите "малоазиански" ритуали, и завърши на площада с награждаване на победителите в конкурса за най-добро домашно вино, журиран между самите участници. За червено вино наградата взе Иван Пехливанов - Шулц, за бяло - Георги Стойчев, а за розе - Иван Пехливанов - Председателя.
Помощ на две колела - на трамвайната спирка Вишнева раздават топъл обяд на самотни и изпаднали в беда хора
27.01.2024
Видеорепортаж: Евгени Димитров
На трамвайната спирка "Вишнева" в квартал Лозенец раздават прясно приготвен обяд на самотни и изпаднали в затруднение хора. Инициативата "Помощ на две колела" е на Widows Sons & Masonic Riders Grand Chapter Bulgaria и фондация "Благотворителност и милосърдие". Организаторите са предвидили над 240 порции супа, готвено ястие, хляб и вода, които ще се предоставят до изчерпване на количеството. Акцията се провежда всяка събота от 12.00 часа и ще продължи до 30 април 2024 г. Освен храна, на място е осигурен и мобилен медицински пункт - линейка, където лекари преглеждат и оказват специализирана медицинска помощ на всички с труден достъп до лечебно заведение. Widows Sons - "Вдовишки синове" е организация на мотористи, които заедно с другите съмишленици, обединени в инициативата "Помощ на две колела", разчитат добрата им кауза да достига до повече хора и със съдействието на Столична община - Район Лозенец и фондация "Движение на българските майки".
Кръгът от проверявани във връзка с убийството в 'Драгалевци' се разширява, съобщи главният секретар на МВР Живко Коцев в Плевен
25.01.2024
Видеорепортаж: Любомир Бенковски - Бенджи
Кръгът от проверявани лица във връзка с убийството на 44-годишния мъж в столичния квартал "Драгалевци" се разширява. Това каза днес в Плевен главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. Считаме, че има и други замесени лица и при първия удобен момент, когато има достатъчно събрани доказателства, ще ги афишираме и ще ги представим, допълни гл. комисар Коцев. Той подчерта, че към момента само двама са привлечените към наказателна отговорност – съпругата на убития и нейната майка. Главният секретар на МВР допълни, че е образувано досъдебно производство за лично укривателство под надзора на Районна прокуратура - София. Той каза още, че мярката на съпругата на убития, която е под домашен арест, ще бъде протестирана от наблюдаващия прокурор. В неделя, в софийския кв. "Драгалевци" беше намерен обгорен автомобил, в който беше открито тяло на мъж. За престъплението са обвинени съпругата на убития и нейната майка. Обвинението срещу тях е за това, че умишлено са убили 44-годишния мъж, който е седял на шофьорското място в лек автомобил. Причината за смъртта е удушаване, посочват разследващите.
Фолклорният ритуал 'Джамал' запали огньове в столичното село Долни Богров
20.01.2024
Видеорепортаж: Евгени Димитров
Традицията на шопското село Долни Богров, наречена Джамал, събра на селския площад местни жители и гости на селото. Легендата разказва, как през период на болести и бедност, в селото се появило странно животно, което танцувало насред селото, и когато местните хора се присъединили към веселбата, нещата сред общността внезапно се оправили и потръгнали. В ритуала, силно осъвременен, присъстват деведжии с камила, арабски шейх, булка с младоженец, и поп. В тържествената част, където взе участие и новоизбрания кмет Благой Асенов, без това да попречи на местните да упражнят пиперлив шопски хумор по негов адрес и по адрес на предишния кмет.
В Плевенския съд е заседание по дело срещу автора на чалга версията на песента 'Моя страна, моя България'
16.01.2024
Видеорепортаж: Любомир Бенковски - Бенджи
В Окръжният съд в Плевен беше делото заведено от Емил Димитров-син, за преработка без разрешение на песента "Моя страна, моя България". Делото е срещу Кристофър Галовски от Кнежа, който разпространи свой чалга вариант на песента на големия български изпълнител и музикант Емил Димитров. "Нарушението на правата е чисто техническата част за мен. Всъщност, аз го наричам посегателство, поругаване, върху една песен, която се смята от милиони българи за неофициален химн на България и това е много по-сериозният ефект и за мен лично с много по-голямо обществено значение как не трябва да се позволява да се поругава един символ, макар и неофициален, на милиони българи", каза синът на музикалната ни легенда.

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Web design by Creato.biz | Hosting and domains by Cbox.biz