Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Иновативна услуга за щадящо детско правосъдие стартира с ден на отворените врати '' Мечтая, Искам, Раста''
На 12 септември 2023 г Институт по социални дейности и практики (ИСДП) в партньорство с Фондация „Здраве и социално развитие“ събраха семейства от ромската общност на събитиe в кв. Факултета, изпълнено с много творчество, усмивки и игри. Родителите се запознаха с възможностите, които ще имат в рамките на Проект „Достъп до справедливост“ и специализираната услуга по него.
Основна цел на новата услуга е да подобри ситуацията и възможностите на уязвими деца от ромската общност да получат справедлив и съобразен с правата им достъп до правосъдие и подкрепа за гарантиране на техния най-добър интерес при участието им в правни процеудри.
„Социалната услуга „Достъп до справедливост“ предлага развиване на специални мерки за достъп на ромските деца до права и възможности за защита в наказателното правосъдие и във възпитателни дела. Родителите им могат да бъдат информирани, да получат консултация и адвокатска защита, да бъдат подкрепени как да се застъпят за правата на децата си, участници в правни процедури. Децата, които са жертви на престъпления или са заподозрени и обвинени за извършване на престъпления могат да бъдат придружени и да имат достъп до адаптирано към нуждите им правосъдие, в което не са подложени на злоупотреба, стигматизиращо отношение или повторна виктимизация.“ - разясни г-жа Звездица Ковачева - ръководител на проекта от Институт по социални дейности и практики (ИСДП)
Г-жа Емилия Микова - ръководител на един от центровете МИР /Модел за интегрирано развитие/ на Фондация „Здраве и социално развитие“ в кв. Факултета - сподели, че новата услугата ще е много полезна за семействата в общността и че разчитат на екипа на проект „Достъп до справедливост“ за оказване на навременна и професионална подкрепа на нуждаещите се.
Събитието имаше и творческа насока - децата и младежите споделиха мечтите си, нарисуваха ги заедно с Ясен Григоров, режисьор, автор и илюстратор, вдъхновител на млади художници, като рисунките ще бъдат включени в годишен календар на проекта. Малки и големи се забавляваха и с най-различни други креативни игри и ателиета.


12.09.2023
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz