Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Художникът Милко Божков представя изложбата си „Ретрорепро II“ в галерия „Арте“
Галерия „Арте“ представя юбилейна изложба на Милко Божков „Ретрорепро II“ за неговата 70-годишнина. Изложбата е съпътствана от луксозен албум, който проследява творчеството на Милко Божков от ученическите му години до днес. Официалното представяне на албума се случи на 29 ноември в Софийска градска художествена галерия.
В изложбата, представена в галерия „Арте“, са включени едни от най-знаковите картини на Милко, които сега имат нов живот чрез нова техника за художника: върху принтове на памучна хартия Божков дорисува с маслен пастел, акрилни бои, акварел, цветни моливи, туш и други. В салона на галерията са показани „Реквием – на А. Тарковски“, портрет на Стоян Цанев/“И гледа в прозорците ми нощта“/, серията Италия, абстрактните му картини – „Пеперуди и светулки“, „Есенно равноденствие“, „Хайку“ и още други.
В изкуството си Милко Божков е изобразявал местата и състоянията, които са му носили хармония и в които се е чувствал щастлив. От самото начало той визуализира представата си – осъзната или интуитивна, конкретизирана или абстрактна – за своята лична Аркадия (с това име са назовани немалко негови картини и графики)... Изкуство, в което с удивителна мъдрост смесва, съпоставя и интерпретира времена, култури, естетически, морални и философски категории. В него, с неизчерпаемите преображения на формата, той сякаш събира разпилените, но все още живи територии и оцелели свидетелства на чистия, универсален дух.
Изложбата откри галеристката Гергана Борисова в присъствието на художника и много негови приятели и колеги.
01.12.2023
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz