Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Откриха голяма ретроспективна изложба на Любен Зидаров в залите на СБХ
Съюзът на българските художници отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров, художник със забележителна диря в българското изкуство, в една от залите на „Шипка №6“.
Любен Зидаров е една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие. Един от най-популярните илюстратори сред няколко поколения български читатели, признат за най-възрастния действащ илюстратор в света, продължил активната си творческа дейност до последно. През 2022 в галерия „Академия“ беше показана последната неговата голяма ретроспективна изложба. Тогава той получи званието почетен доктор на Художествената академия и произнесе знаменателна реч. Признат за един от създателите на модерното течение в българската илюстрация, от 60-те години на ХХ век, Любен Зидаров е и един от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957). В богатата му творческа биография присъстват стотици класически произведения от световната и българската литература, сред които „Андерсенови приказки“, „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Том Сойер“, приказките на Е.Т.А. Хофман и Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, на Пейо Яворов, Николай Райнов, Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.
Любен Зидаров е сред художниците, включени в изданието „Сто световни илюстратори“ на американския критик Ленард Маркъс. Той е участвал активно в организационния живот на Съюза на художниците. Между 1977 и 1988 е председател на Творческия фонд, а от 1996 до 1999 е председател на СБХ.
09.02.2024
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz