Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Младежкият фестивал „Деца на джаза“ в Шумен ще изгражда ново поколение вдъхновени джаз музиканти
От тази година в Шумен започва ежегоден Младежки фестивал „Деца на джаза“, организиран от Общински младежки дом – Шумен в партньорство с Jazz FM. Първото му издание се проведе от 29 септември до 1 октомври . Идеята е чрез новаторски подход и интегрирана програма да изгражда ново поколение вдъхновени джаз музиканти, да изпълни с културно съдържание образователния процес и да почете приноса на творческата личност към общественото развитие.
Всяка година фестивалът ще има във фокус различен инструмент, в изразяването на който млади таланти от цялата страна ще бъдат обучавани от преподаватели от висши училища – автори с активна концертна и звукозаписна дейност. За участие в заниманията са поканени да кандидатстват студенти и ученици по музика от висши и средни училища и школи.
Първото издание на фестивала „Деца на джаза“ е с фокус пианото, а лектори и водещи на практическите занимания са Антони Дончев (ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград), Ангел Заберски („Нов български университет“ – София) и Мирослав Турийски (АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив). Пред участници и публика те ще представят темите за композирането, аранжирането, импровизацията и изпълнението на джаз пиано.
Фестивала отбеляза 190 години от рождението на шуменеца Добри Войников, 45 години от смъртта на израсналия в Шумен Панчо Владигеров, 90 години от рождението и 30 години от смъртта на сина му Александър Владигеров. Чества се и приноса на Тинко Станчев, роден в Шумен и започнал именно тук музикалните си занимания, както и на неговия син Марио Станчев, с когото се разделихме през тази година. В Шумен със специално създадена програма гостуваха внуците на Панчо Владигеров и деца на Александър Владигеров – Екатерина, Константин и Александър Владигерови. Концерт изнесе и пианистът професор Владимир Радулов, преподавал в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, който с музика разказа историята на джаз пианото заедно с тромпетиста Венцислав Благоев.
За първи път бяха показани кадри на един от един от най-ранните концерти в България на Милчо Левиев след 1989 година, както и от последното му свирене у нас, заснети от Стефан Марков и Светослав Николов.
02.10.2023
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz