Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Винопроизводители край Варна с добра реколта от грозде
Късно лято. Кръстовден. Време за гроздобер. От незапомнени времена дните около този празник се прибира реколтата и започва производството на младото вино.
Отправяме се към лозовите масиви край Варна. Влизаме на територията на една от най-добрите винарни. Избата се намира току до световноизвестния природен феномен Побити камъни.
Посреща ни технологът Людмил Русанов и ни насочва към лозовите масиви. „Винарната разполага с 67 декара собствени лозя – пояснява той. - 53 от тях са на плод, 14 декара са с нови насаждения. 10 декара са направени по конверсия през 2022 г. Сменяме културата - от смесен лозов масив минахме на врачански мискет, затова насадихме още 4 декара“.
Навлизаме сред лозите и виждаме берачите на грозде. Бере се сортът пино ноар. Лозите са натежали от плод. Традициите на гроздобера са спазени и тук – от време оно се смята, че плодът трябва да се бере нежно, от женска ръка, за да запази сладостта си. Виждаме как осем чевръсти женици събират чепките. Помагат им четирима мъже, които носят кофите с грозде и ги товарят в ремаркето на трактора. Всички са служители на избата. Пожелаваме им спорна работа и се връщаме под сайванта на шатото, където ни чака Людмил Русанов.
Технологът 35 години стаж. Работи във винарната от 6 години. „Това, което ни отличава от другите производители на вино, е регионът.
14.09.2023
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz