Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Мъжете са по-големи оптимисти от жените, но нежният пол оценява повече малките неща в живота
Какво освежава живота на българина, има ли разлика в оптимистичните нагласи на мъжете и жените, на хората живеещи в София и тези в областните градове и по-малките населени места. Отговорът на тези въпроси дава национално представително проучване по темата, изготвено от агенция Алфа Рисърч по поръчка на соковете Queen’s и тяхната 25-годишнина на българския пазар. Социологическото проучване е проведено през месец април 2021 г, като обхваща 500 българи от цялата страна на възраст между 25 и 49 години. То цели да регистрира основните двигатели за формиране на свеж поглед към живота у хората и да хвърли светлина върху цялостната концепция за оптимизъм сред българите.

Анализът на данните показва, че щастието е личен и силно емоционален въпрос. То зависи от най-важните неща в живота – здравето и щастието на близките и любими хора се посочва като основен фактор от 8 от всеки 10 човека в проучването. За поддържането на свежо настроение близо 40% от българите посочват умението човек да се радва на малките неща. Прагматичните категории като материалната обезпеченост, работата и перспективата за бъдещето са важни по принцип, но като непосредствен източник на преживени щастливи моменти остават на втори план. И въпреки, че тези данни са общовалидни в национален мащаб, хората от София са фокусирани повече върху материалното (33.6 %) и много държат да упражняват контрол над живота си, за разлика от живеещите в областни градове и малки населени места (23%). Мъжете също имат по-голяма склонност да търсят повече сигурност за бъдещето, докато жените успяват повече да оценят малките неща в живота (42.9%, спрямо 33.5% при мъжете). И при двата пола обаче с напредването на възрастта споделените моменти стават по-важни в сравнение с материалната обезпеченост. Едновременно с това мъжете са по-големи оптимисти и по-често гледат от свежата страна на живота 43.4%, докато при нежния пол резултатите са доста по-ниски - 31.9%.

Тъй като щастието на близките е от най-голямо значение, е налице разбирането, че всеки трябва да полага усилия за това. Почти половината анкетирани са на мнение, че най-важното усилие е да накарат любимите си хора да се чувстват значими. Затова не винаги са нужни големи жестове. 45% го постигат чрез споделяне на вкусна храна и напитка. За малко над 40% е нужно важните хора в живота просто да бъдат изслушани или насърчавани да погледнат от „свежата страна на нещата“. И тук отново се очертава малка разлика в мирогледа и навиците на столичани и хората, живеещи в областни градове и малки населени места. Хората от София са склонни по-малко да изслушват близките си (38%), за да освежат деня им, за разлика от хората от провинцията - 42%.

Водещите три фактора, които могат да направят един обикновен момент по-свеж са слушането на любима песен (43.5%), игра с децата или домашния любимец (40.8%) и любима храна и свежа напитка (26%). Далеч по-надолу в класацията остават практикуването на спорт (17.8%) и спонтанен шопинг (11.4%).

За да освежат настроението в семейството по още един начин, Queen’s ще отпразнуват нестандартно своя 25-годишен юбилей с токшоуто „Малко по-свежо, моля“, чийто водещи ще са най-големите свежари в родния ефир Мария Силвестър и Димитър Павлов. То ще се излъчва на живо във Facebook страницата на Queen’s, като първото му издание беше на 27-ми май от 21.30
28.05.2021
Share
София - Маркетингово проучване на Queen’s
28.05.2021
тегло: 1211 KB
размери: 2126X3000 px
автор: Николай Варадинов
Савина Паликерова, маркетинг мениджър на Queen’s
София - Маркетингово проучване на Queen’s
28.05.2021
тегло: 863 KB
размери: 1080X1920 px
автор: Николай Варадинов

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz