Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Вицепремиерът Марияна Николова връчи награда на министър Росен Желязков за ГИС система „Единна информационна точка“
Отличия за специални постижения в областта на Географските информационни системи (ГИС) бяха връчени на тържествена церемония, която се състоя на 13 ноември в София хотел Балкан, като част от Световния ГИС Ден в България.  Събитието се организира за 21-ва поредна година от ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас.

„България стои изключително достойно на световната карта с ГИС проектите, които се реализират всяка година у нас“, подчерта Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България при откриване на церемонията по награждаване. „В нашата страна се изграждат иновативни и същевременно изключително полезни ГИС системи“, подчерта г-жа Караджова.

Тази година награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи бяха връчени в четири категории – „Държавна администрация“, „Местно самоуправление“, „Частен сектор“ и „Образование и наука“.

В категория „Държавна администрация“ Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията получи награда за „Прилагане на иновативни ГИС технологии за изграждане на национална електронна платформа „Единна информационна точка“. Отличието беше връчено от Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, която подчерта, че това е най-мащабният проект за ефективно електронно управление на територията на Република България и реализирането му е предпоставка за по-добра интернет свързаност, както и стимулиране на икономическото развитие в страната. Престижната награда прие Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. “Искам да благодаря за организирането на това събитие. Приемам тази награда от името на моите колеги и предшественици. Това е бъдещето - то е във физическата и дигиталната такава инфраструктура“, каза министър Желязков при получаване на отличието.

Отново в категория „Държавна администрация“ Министерството на енергетиката получи награда за „Дългогодишен принос в използване на най-съвременни ГИС решения за ефективно управление в сферата на енергетиката в България“. Отличието прие Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката от инж. Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. „Министерството на енергетиката е едно високотехнологично министерство. То успешно прилага и използва ГИС системите, които са едни от най-напредналите технологии, осигуряващи по-добро бъдеще“, подчерта заместник-министър Йовев при връчване на наградата. „Пълна зала, зала с визионери, които работят усилено за развитието на ГИС технологиите в България. Специално искам да благодаря на всички в министерството, които денонощно работят с ГИС. Те ни позволяват да предоставяме една по-добра услуга на гражданите. Изключително съм благодарен за наградата.“, каза заместник-министър Станков.

В категория „Местно самоуправление“ Община Бургас беше отличена за „Внедряване на най-съвременни ГИС технологии и устойчиво развитие на Географски информационни системи в помощ на общинските дейности“. Таня Христова, кмет на Община Габрово и носител на 2 награди за специални постижения в сферата на ГИС връчи наградата на Руска Бояджиева, заместник-кмет по Европейски политики и околна среда на Община Бургас.

Технологична лаборатория Мозайка получи отличие в категория „Частен бизнес“ за „Прилагане на научен подход и иновативни ГИС решения за създаване на информационни системи от ново поколение“. Гергана Паси, Дигитален шампион на България и основател на Дигитална Национална коалиция връчи престижната награда на Мариана Дамова, управител на Мозайка, като пожела на технологичната лаборатория да продължи да гради мозайка от иновации.

В категория „Образование и наука“ Русенски университет „Ангел Кънчев“ получи награда за „Прилагане на най-съвременни ГИС технологии за изграждане на ГИС капацитет в България“. „За мен е чест да бъда тук. Още по-голяма чест е да връча тази награда на един от най-динамично развиващите се университети в България. Честито!“, заяви доц. Петър Николов, заместник-министър на образованието и науката при връчване на наградата на проф. д-р инж. Пламен Даскалов, заместник-ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

В рамките на церемонията по награждаване бяха отличени и победителите в Националния конкурс за карти „Истории, проекти и мечти върху карта“. Конкурсът се организира в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма и Министерство на културата. В категория „Печатна карта“ полковник Иван Инковски, началник на Военно-географска служба, връчи първа награда на ДКИС на МВР за карта „Оценка на щетите от пожара край с. Брягово, обл. Хасково на 12-08-2019 г.“. Отличията за интерактивни карти отидоха при Троянски манастир в категория „Пътуване и туризъм“ за карта „Поклонническа обиколка на Троянския манастир", Община Струмяни в категория „История и култура“ за карта "Малешево пее и танцува", инженер-геодезист Росен Иванов, УАСГ, в категория „Устойчиво развитие“ за „Карта на територии, подходящи за биологично пчеларство" и Аспарух Камбуров, преподавател в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в категория „Образование и наука“ за интерактивна карта „Специалност "Маркшайдерство и геодезия". Кои сме ние?". Наградата за карта на публиката отиде при Елисавета Стоев, студент III курс в Софийски университет "Св. Климент Охридски" за карта „Екологично строителство. Има ли бъдеще в България?"

Световен ГИС ден 2019 се проведе с участието на рекордните повече от 700 представители на близо 200 организации от различни сфери на икономиката в страната.

Официални партньори на 21-ия ГИС ден в България са рекордните 47 организации, сред които: Софийски университет "Св. Кл. Охридски", Българска асоциация на софтуерните компании, Американска търговска камара в България, Национално сдружение на общините в Република България, Фондация за реформа в местното самоуправление, Български съвет за устойчиво развитие, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Камара на строителите в България, Българска асоциация по водите, АФСЕА България, Асоциация на полицейските началници, Българска търговско-промишлена палата, Атлантически клуб в България, Дигитална национална коалиция, Move.bg, Българска картографска асоциация, Българска академия на науките, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Общество за съхраняване на природата и културното наследство с ГИС – клон България, Зелени Балкани, Българско географско дружество, Географ БГ, Български червен кръст, Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, Българска минно-геоложка камара, Българска асоциация природен газ, Институт за пътна безопасност, Сдружение за електронни комуникации, Българска Асоциация на кабелните и комуникационните оператори, Българска асоциация за геопространствени информационни системи, БТВ Медиа Груп, National Geographic Bulgaria, Градът Медиа Груп, CIO, Computerworld, Esri, Географика, Стемо, САП, HERE, Сиела-Норма, ДЖИСолюшънс и Агора 66.
14.11.2019
Share
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
14.11.2019
тегло: 372 KB
размери: 1333X2000 px
автор: Николай Варадинов
Вицепремиерът Марияна Николова връчва награда на министър Росен Желязков за ГИС система „Единна информационна точка“
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
14.11.2019
тегло: 321 KB
размери: 1333X2000 px
автор: Николай Варадинов
Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
14.11.2019
тегло: 340 KB
размери: 1333X2000 px
автор: Николай Варадинов
Таня Христова, кмет на Община Габрово и Руска Бояджиева, заместник-кмет по Европейски политики и околна среда на Община Бургас
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
14.11.2019
тегло: 345 KB
размери: 1333X2000 px
автор: Николай Варадинов
Петър Николов, заместник-министър на образованието и науката и Пламен Даскалов, заместник-ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
14.11.2019
тегло: 373 KB
размери: 1333X2000 px
автор: Николай Варадинов
Гергана Паси, Дигитален шампион на България и основател на Дигитална Национална коалиция и Мариана Дамова, управител на Мозайка
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
14.11.2019
тегло: 404 KB
размери: 1333X2000 px
автор: Николай Варадинов

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz