Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Над 27 000 км от съществуващата инфраструктура се поддържа цифрово в „Единна информационна точка“
За 21-ва поредна година днес България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) в София хотел Балкан.  Престижното събитие беше официално открито от Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Мария Габриел, еврокомисар "Иновации и младеж" в Европейската комисия, Джъстин П. Фридман, заместник-посланик на САЩ в България, Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума в страната.



В рамките на официалното откриване министър Желязков подчерта ключовата роля на Географските информационни системи за развитието на различни сектори на икономиката. „В наши дни не можем дори и да си представим какъв би бил животът без географските информационни системи. Те са не просто приложения, но и инструмент за взимане на информирани, отговорни и важни политически решения на държавно и местно ниво.“ каза министър Желязков. Той също така припомни, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията през тази година завърши голям ГИС проект „Единна информационна точка“, където са събрани огромни масиви от данни за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура на страната, което подпомага не само по-ефективното планиране, но и по-доброто управление на обществените ресурси.



„Предизвикателствата пред околната среда са изключително големи и именно ГИС се явява основна и необходима ИТ платформа“, коментира заместник-министър Живков в рамките на официалното откриване. МОСВ е сред първите институции в България, които са внедрили Географски информационни системи в практиката си. ГИС технологии се използват за създаване на информационна система за защитените територии НАТУРА 2000 в страната, както и за управление на водните ресурси, за нуждите на природните и националните паркове, борбата с наводненията и други, отбеляза заместник-министър Живков. В момента Министерството на околната среда и водите разработва проект за управление на водите на река Искър в реално време, който се явява пъpвa фaзa нa Haциoнaлнaтa cиcтeмa зa yпpaвлeниe нa вoдитe в peaлнo вpeмe в Бългapия, подчерта той.



Световният ГИС Ден продължи с пленарна сесия, в рамките на която Адриано Баптиста, директор „Операции“ в Сателитния център на Европейския съюз и Франциско Нобре, заместник-председател на Европейската асоциация на спешните повиквания (112) споделиха своя международен опит и демонстрираха иновативни ГИС приложения на двете организации за анализ, планиране и взимане на информирани решения за нуждите на сигурност, управление при кризи, търсене и спасяване, спешни повиквания 112 и правоприлагане.



Световният ГИС Ден продължава със семинарната част, където ще бъдат представени ГИС проекти, изпълнявани в различни сфери през последната година в България. Основен акцент в тази част от програмата ще бъде участието на Златина Николова, началник отдел „Широколентови технологии и приложения“ и Даниела Пешева, и.д. директор на дирекция „Информационни технологии” в МТИТС, които ще демонстрират на живо ГИС базираната платформа „Единна информационна точка“. Илияна Тодорова, директор дирекция „Управление на водите“ в МОСВ ще покаже изпълнявания в момента проект за изграждане на Информационна система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) като първа фаза на Национална Система за Управление на Водите в Реално Време (НСУВРВ). В сферата на сигурността, Младен Петров, директор на дирекция КИС в Министерството на вътрешните работи ще представи използваните от ведомството съвременни ГИС приложения за наблюдение, анализ и управление в реално време в полза на обществото. Друг основен акцент в програмата ще бъде прилагането на ГИС за справяне с предизвикателствата пред местното самоуправление и териториално планиране, където участие ще вземат Таня Христова, кмет на Община Габрово, както и представители на Визия за София.



По-късно днес, oт 18:30 часа в зала „Роял” на София хотел Балкан на тържествена церемония ще бъдат връчени годишните награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи. Номинираните ще се борят в общо четири категории – „Държавна администрация“, „Местно самоуправление“, „Частен сектор“ и „Наука и образование“. В рамките на церемонията по награждаване ще бъдат връчени и отличията в Националния конкурс за карти „Истории, проекти и мечти върху карта“.

Световен ГИС Ден 2019 се провежда с официалното партньорство и подкрепа на рекордните 47 организации, сред които: Софийски университет "Св. Кл. Охридски", Българска асоциация на софтуерните компании, Американска търговска камара в България, Национално сдружение на общините в Република България, Фондация за реформа в местното самоуправление, Български съвет за устойчиво развитие, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Камара на строителите в България, Българска асоциация по водите, АФСЕА България, Асоциация на полицейските началници, Българска търговско-промишлена палата, Атлантически клуб в България, Дигитална национална коалиция, Move.bg, Българска картографска асоциация, Българска академия на науките, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Общество за съхраняване на природата и културното наследство с ГИС – клон България, Зелени Балкани, Българско географско дружество, Географ БГ, Български червен кръст, Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, Българска минно-геоложка камара, Българска асоциация природен газ, Институт за пътна безопасност, Сдружение за електронни комуникации, Българска Асоциация на кабелните и комуникационните оператори, Българска асоциация за геопространствени информационни системи, БТВ Медиа Груп, National Geographic Bulgaria, Градът Медиа Груп, CIO, Computerworld, Esri, Географика, Стемо, САП, HERE, Сиела-Норма, ДЖИСолюшънс и Агора 66.
13.11.2019
Share
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
13.11.2019
тегло: 327 KB
размери: 1341X2000 px
автор: Николай Варадинов
Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
13.11.2019
тегло: 307 KB
размери: 1333X2000 px
автор: Николай Варадинов
Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
13.11.2019
тегло: 338 KB
размери: 1333X2000 px
автор: Николай Варадинов
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
13.11.2019
тегло: 391 KB
размери: 1333X2000 px
автор: Николай Варадинов
Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz