Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Премиерът Борисов: Догодина България ще може да доставя втечнен газ от пет страни
„Догодина най-късно по това време България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан“, заяви днес премиерът Бойко Борисов. 

Той провери напредъка на дейностите по изграждане на междусистемната газова връзка България-Гърция. Стартът бе даден през месец май тази година от Борисов и гръцкия министър-председател /2015-2019 г./ Алексис Ципрас.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че с реализацията на газовата

инфраструктура ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ. „Догодина ще можем да кажем на българите – вие нямате никаква зависимост и може да имате газ отвсякъде“, поясни още министър-председателят. Той уточни, че газовият хъб „Балкан“ и газовата борса, която се правят, ще осигурят по-евтин газ, тъй като ще има конкуренция.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.
11.11.2019
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz