Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Ивет Лалова: Изследвайте се за диабет всяка година
Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова за пета поредна година е посланик на образователната кампанията „Открито за диабета“.  Целта на инициативата е превенция на диабет тип 2, ранна диагностика и правилен контрол над заболяването. Кампанията се организира за осма поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България.

По данни на Международната диабетна асоциация броят на пациентите с диабет по света надвишава 425 милиона души. Това показва, че всеки 11-ти човек по света има диабет и всяко семейство е засегнато от болестта.

Ивет се включи в кампанията в навечерието на Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември, като измери кръвната си захар пред медии, за да насърчи хората да се изследват ежегодно. Инициативата „Открито за диабета“ осигурява безплатните профилактични измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в 19 населени места в цялата страна (пълният списък може да бъде намерен на Sanofi.bg).

„Над 430 хиляди българи имат диабет, като близо половината от тях не са диагностицирани. 45% от сънародниците ни никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година. Вярвам, че много хора ще последват примера ми, защото ранната диагностика на диабета и контролът над заболяването предпазват от усложненията.“, коментира Ивет Лалова.

„Постигането на добър контрол над диабета позволява на пациентите да водят пълноценен начин на живот. Тревожен е фактът, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не постига препоръчителните нива на кръвна захар. Затова хората с диабет задължително трябва да изследват поне веднъж годишно гликирания си хемоглобин. Доверете се на ендокринолога, защото той най-добре може да прецени кое е най-правилното терапевтично решение. Навременната промяна в лечението е ключова за постигане на добрия гликемичен контрол и да се избегнат усложненията, които могат да са сериозно инвалидизиращи. На определен етап от заболяването, инсулиновата терапия става най-ефективния начин да се намали кръвната захар и да се контролира диабета. Необходимо е инсулинът да се прилага правилно и според целите и указанията, поставени от лекуващия лекар.“ допълни доц. Малина Петкова, ендокринолог в Университетска болница „Лозенец“.

При неправилно лечение на диабета близо 1/3 от пациентите имат усложнения, свързани със зрението по данни на IDF.1 Липсата на контрол над болестта увеличава риска от развитие на сърдечносъдови проблеми, а вероятността за появата на бъбречна недостатъчност е 10 пъти по-висока при пациентите с диабет. Сред другите сериозни усложнения при недостигането на препоръчителните нива на кръвната захар е загубата на долен крайник, което се случва някъде по света на всеки 30 секунди. 2

Първи симптоми на диабета

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.


11.11.2019
Share
София - Образователната кампанията „Открито за диабета“
11.11.2019
тегло: 761 KB
размери: 1666X2500 px
автор: Георги Палейков
Ивет Лалова
София - Образователната кампанията „Открито за диабета“
11.11.2019
тегло: 1218 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Георги Палейков
Ивет Лалова
София - Образователната кампанията „Открито за диабета“
11.11.2019
тегло: 1707 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Георги Палейков
Ивет Лалова
София - Образователната кампанията „Открито за диабета“
11.11.2019
тегло: 1558 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Георги Палейков
Ивет Лалова

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz