Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Ваксинацията против грип е препоръчителна за България дори в първите седмици на януари
Проучване на Световната здравна организация показва изместване на пика на грипната епидемия.

Новоприетата Национална програма за повишаване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, насочена към хората над 65-годишна възраст, бе представена от проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести по време на Балканска среща на експертите по грипната профилактика. Домакин на срещата за първи път бе София. За първата година от програмата е предвидено тя да осигури ваксинация на 10% от тази възрастова група, като поетапно до четвъртатта година ще достигне покритие от 25%. Програмата е голяма крачка към подобрение на ваксиналната защита, като се има предвид, че през последните години само около 3% от българското население се ваксинира срещу грип. Д-р Владимир Драженович, национален консултант по грип в Хърватия, сподели, че подобна програма за превенция на грипа съществува в страната му от много години и включва освен хората над 65-годишна връст и рисковите групи. За миналата година е достигнато 30% покритие на хората, за които е предназначена програмата.

Препоръчително е ваксинационните кампании да започнат най-малко две седмици преди настъпване на грипната епидемия, но не по-рано от 4 месеца преди нея, за да се генерира оптимално ниво и подходяща продължителност на имунитета след ваксинация срещу грип, Затова на база статистиката от предходни години за България експертите препоръчват ваксинация дори в първите седмици на януари.

Проведено проучване на Световната здравна организация (СЗО) сред 38 страни в европейския регион показва, че времето на епидемичния пик се променя от изток на запад като епидемиите настъпват по-късно в Западна Европа (например в Испания наблюдаваното закъснение за период от 10 години е 28 дни). [Caini, 2018].

„Всяка година грипната епидемия е с различен интензитет и продължителност. Тези модели на предсказуемост, които създават от СЗО, са с цел да се планират правилно годишните кампании за ваксинация и да се постигне максимална защита на населението. Препоръчително е краят на ваксинационната кампанията да бъде удължен колкото е възможно повече, за да се осигури максимално възможното покритие на рисковите групи. Затова Националната програма за повишаване на ваксинопрофилактиката сред хората над 65-годишна възраст е предвидена да продължи до края на декември “, обясни проф. д-р Кантарджиев.

Грипът е едно от най-масовите инфекциозни заболявания при човека с голямо клинично, епидемиологично и социално-икономическо значение, но често е подценяван. Епидемиите от грип пораждат преки и непреки икономически загуби – временна нетрудоспособност, натоварване на здравните системи, вследствие на усложнения и страдание на заболелите. Средно годишно те причиняват между 3 и 5 милиона случаи с тежки усложнения.

Според проучване, проведено наскоро, грипът и породените от него вторични респираторни инфекции, е причина за 13% от смъртните случаи в световен мащаб. „39% от случаите на смърт поради грип са сред хората над 75 години. Проучванията показват, че ефективността на ваксинацията намалява с 6% до 11% на месец. Затова изключително важно е ваксината да не се слага прекалено рано, т.е. максимум 4 месеца преди очаквания грипен пик. Радвам се, че тази година ще можем да защитим по-добре възрастното население в България, което е сред най-рисковите групи.“, допълни доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Сред останалите рискови групи за тежко протичащ грип и усложнения, на които СЗО препоръчва имунизация, са: деца на възраст под 5 години, особено тези под 2-годишна възраст, бременни жени, медицински лица и хора от всяка възраст със съпровождащи хронични заболявания – белодробни, сърдечно-съдови, диабет, бъбречни, чернодробни.

„Бременните са изложени на повишен риск от усложнения в следствие на грипа, като вероятността да бъдат хоспитализирани е 5 пъти по-висока в сравнение с останалите хора. Четиривалентната противогрипна ваксина ВаксигрипТетра е единствената в България, която може да се прилага на всички над 6-месечна възраст. Тя е първата и единствена ваксина с разрешение за приложение на бременни, като осигурява пасивна защита от грип на новородените преди да навършат 6 месеца. Съгласно препоръката на СЗО, инактивираните ваксини срещу грип могат да се използват във всички етапи на бременността и не показват каквито и да са нежелани следствия за плода и майката, които могат да се свържат с ваксинацията.“, сподели д-р Анвар Расули, Медицински директор противогрипни ваксини на Sanofi Pasteur за Европа.

Наскоро проведено проучване показва, че грипът повишава също риска от сърдечни проблеми и инфаркт, също както пневмония и други живозастрашаващи усложнения. Рискът от сърдечен удар е 6 пъти по-висок в седмицата след заразяването с грип. Затова противогрипната ваксинация остава най-сигурният начин за предпазване от усложнения и намалява риска от инфаркт с 15-45 %. Тези проценти показват ефективност за защита, много близка до спиране на тютюнопушенето, лекарства за висок холестерол или за високо кръвно налягане.

Макар често и неправилно възприемана като лека и незастрашаваща живота, грипната инфекция може да доведе до сериозни усложнения. Противогрипната ваксинация е призната за най-добрия инструмент за превенция на разпространението на сезонния грип.
11.10.2019
Share
София - Пресконференция - Балканска среща на експертите по грипната профилактика
11.10.2019
тегло: 660 KB
размери: 1982X3000 px
автор: Николай Варадинов
Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести,Доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България,
Д-р Владимир Драженович, Национален консултант по грип в Хърватия и
Д-р Анвар Расули, Медицински директор противогрипни ваксини на Sanofi Pasteur за Европа
София - Пресконференция - Балканска среща на експертите по грипната профилактика
11.10.2019
тегло: 3473 KB
размери: 2078X3000 px
автор: Николай Варадинов
Професор д-р Тодор Кантарджиев, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология и доцент д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България
София - Пресконференция - Балканска среща на експертите по грипната профилактика
11.10.2019
тегло: 525 KB
размери: 2091X3000 px
автор: Николай Варадинов
Доктор Анвар Расули, Медицински директор противогрипни ваксини на Sanofi Pasteur за Европа.

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz