Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

НАТО и Европейската агенция по околна среда представиха ГИС приложения за сигурност и околна среда на Световния ден на Географските информационни системи в България
20-та юбилейна година днес България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи (ГИС).  В рамките на конференция под надслов „20 години проектираме света заедно“ Джузепе Пино Нобиле, директор Геопространствени технологии в НАТО и Стефан Йенсен, директор данни в Европейската агенция по околна среда, споделиха своя опит и представиха иновативни ГИС приложения на двете международни организации за анализ, планиране и взимане на информирани решения в сферите на сигурност и околна среда.

Престижното събитие у нас беше официално открито от Росен Желязков, Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „Преди 20 години само шепа визионери са осъзнавали необходимостта от споделянето на информация, което е най-трудната част в човешкото общуване. Днес обаче, 80% от информацията, която се споделя, е ГИС базирана. Пазарът се оценява на около 400 милиарда годишно и няма индустрия или институция, която да не намира решения за своята дейност в ГИС технологиите“, коментира Министър Желязков и изтъкна важността за споделянето на информация, което е в основата на държавното управление и гаранция за съвместимост, прозрачност и ефективност.

Той обяви, че в момента самото министерство изпълнява проект за изграждане на ГИС базирана електронна платформа „Единна информационна точка“, чиято амбициозна цел е да се съберат на едно място и интегрират данни за трасетата на цялата техническа инфраструктура на България. Това ще даде възможност за бързото развитие на високоскоростните мрежи и за управлението на над 500 оператора, които отговарят за конкретната инфраструктура, а тя ще бъде достъпна до организации и граждани.

В официалното откриване на форума участие взеха още американският посланик в България Ерик Рубин, Атанаска Николова - заместник-министър на околната среда и водите, Евгения Караджова – управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума за страната, както и проф. Николай Витанов – заместник-ректор на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“, който по време на своята реч обяви, че Софийският университет стартира първата в България бакалавърска програма по Географски информационни системи.

Световният ГИС Ден продължава със семинарната част, в рамките на която ще бъдат представени ГИС проекти, реализирани в различни сфери през последната година в България, сред които интегрирана ГИС платформа на Министерство на вътрешните работи за криминални анализи, управление при кризи и осигуряване на обществения ред, информационна система за агростатистика на Министерство на земеделието, храните и горите, ГИС система за управление на индустриални зони и много други.

По-късно днес, oт 18:30 часа в зала „Роял” на София хотел Балкан на тържествена церемония ще бъдат връчени годишните награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи. Номинираните ще се борят в общо четири категории – „Държавна администрация“, „Ютилитис“, „Териториално развитие“ и „Наука и образование“. В рамките на церемонията по награждаване ще бъдат връчени и отличията в Националния конкурс за карти „Преоткриваме България с ГИС“

20-ият юбилеен Световен ГИС Ден се провежда с официалното партньорство и подкрепа на рекордните 41 организации, сред които: Българска асоциация на софтуерните компании, Американска търговска камара в България, Национално сдружение на общините в Република България, Фондация за реформа в местното самоуправление, Български съвет за устойчиво развитие, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Камара на строителите в България, Българска асоциация по водите, АФСЕА България, Асоциация на полицейските началници, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Атлантически клуб в България, Дигитална национална коалиция, Move.bg, Българска картографска асоциация, Общество за съхраняване на природата и културното наследство с ГИС – клон България, Зелени Балкани, Българско географско дружество, Географ БГ, Български червен кръст, Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, Българска академия на науките, Софийски университет "Св. Кл. Охридски", Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Българска асоциация за геопространствени информационни системи, БТВ Медиа Груп, Градът Медиа Груп, National Geographic Bulgaria, Географика, САП, Стемо, Сиела-Норма, Контракс, ДЖИСолюшънс и Агора 66.
14.11.2018
Share
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
14.11.2018
тегло: 935 KB
размери: 1770X3000 px
автор: Стефан Марков
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
14.11.2018
тегло: 937 KB
размери: 2096X3000 px
автор: Стефан Марков
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
14.11.2018
тегло: 864 KB
размери: 1910X3000 px
автор: Стефан Марков
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
14.11.2018
тегло: 945 KB
размери: 2056X3000 px
автор: Стефан Марков
София - Световен ден на Географските информационни системи (ГИС)
14.11.2018
тегло: 866 KB
размери: 1908X3000 px
автор: Стефан Марков

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz