Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Ивет Лалова призова ресторантьорите да улеснят хората с диабет с подробни описания в менютата
В навечерието на Световния ден за борба с диабета (14 ноември) Ивет Лалова-Колио даде старт на тазгодишното издание на кампанията „Открито за диабета“.  



За четвърта поредна година най-бързата ни лекоатлетка е посланик на кампанията, организиранa от Sanofi България. Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика на диабет тип 2 и правилен контрол над заболяването като цяло.

Ивет демонстрира кулинарните си умения и приготви любимата си закуска, подходяща както за здравословна диета, така и за хора с диабет, за да подчертае важността на хранителния режим за правилния контрол над заболяването.

„Всеки 11-ти човек по света има диабет. У нас над 450 хиляди българи живеят с това заболяване, като близо половината от тях не са диагностицирани. За тях здравословният и балансиран хранителен режим е особено важен. Хората с диабет са също като нас. Водят същия активен начин на живот и вероятно често им се случва да се хранят с приятелите си навън. Затова тази година с кампанията „Открито за диабета“ искаме да призовем ресторантьорите да добавят секция за здравословно хранене в менютата си и да посочат под всяко ястие в тази секция какво е съотношението на въглехидрати, мазнини и белтъци в грамове. Това би било полезно, както на желаещите да се хранят здравословно, така и на хората с диабет.“, обясни Ивет Лалова - Колио.

Диетологът д-р Мария Николова разясни, че няма разлика между балансирано хранене при здрави хора и хранителния режим на хора с диабет. Тя ни разкри, че най-лесният начин да се храниш здравословно е като следваш т.нар. „метод на чинията“, който достъпно визуализира видовете храни и в какво количество трябва да присъстват във всяко дневно хранене. Според него половината от храната в чинията трябва да бъде от въглехидрати (пресни сезонни заленчуци), една четвърт от пълнозърнени храни и останалата една четвърт от протеини (постни меса, риби, яйца или бобови храни).

Д-р Мария Николова алармира, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не постига препоръчителните нива на кръвна захар. Това от своя страна може да доведе до сериозни усложнения, които често са инвалидизиращи и животозастрашаващи. Затова много важно е пациентите да не пропускат да изследват два пъти в годината нивата на гликирания си хемоглобин, както и задължително да преминат през ежегодния безплатен преглед при ендокринолог, който здравната каса осигурява.

През последните две години в рамките на кампанията „Открито за диабета“ Sanofi България организира безплатни изследвания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в различни градове в България.

Целта на безплатните измервания, организирани от Sanofi България, е да предостави възможност за профилактика на здравите и контрол на заболяването на хората с диабет, увеличавайки достъпа до здравни грижи в малки и големи градове. През октомври и ноември от тях се възползваха жителите на 10 града у нас. Предстоят измервания на 14 ноември в Червен бряг, на 16 ноември Стара Загора и на 21 ноември в Казанлък.

Първи симптоми на диабета

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) през 2017 г. с тази диагноза живеят над 425 млн. души по света, като техният брой непрекъснато расте и до 2045 г. се очаква да достигне до 629 млн. С други думи всеки 11-ти човек по света е с диабет.


13.11.2018
Share
София - Кампания "Открито за диабета"
13.11.2018
тегло: 919 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Георги Палейков
Ивет Лалова
София - Кампания "Открито за диабета"
13.11.2018
тегло: 1101 KB
размери: 2066X3000 px
автор: Георги Палейков
Ивет Лалова
София - Кампания "Открито за диабета"
13.11.2018
тегло: 875 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Георги Палейков
Ивет Лалова
София - Кампания "Открито за диабета"
13.11.2018
тегло: 1110 KB
размери: 2117X3000 px
автор: Георги Палейков
Ивет Лалова
София - Кампания "Открито за диабета"
13.11.2018
тегло: 1047 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Георги Палейков
Ивет Лалова

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz