Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти
Събития

Англо - американското училище в София изгражда нов арт център
Международното училище с най-дългогодишни традиции в България Англо - американскотo училище в София (Anglo-American School of Sofia) стартира строителството на нов арт център. Проектът е на обща стойност 10 милиона евро и се очаква да бъде завършен в края на октомври 2018 година.

Центърът ще бъде оборудван с най-съвременните технологии за озвучаване, аудиовизуални изкуства и мултимедийни презентации. Сградата ще бъде на два етажа с разгъната площ от 6500 кв. м. Тя ще включва театрална зала с 350 места, зали за музика, изкуство, роботика, стаи за мултимедийно обучение и офиси. Сградата ще има максимално висок клас енергийна ефективност.

„Винаги сме считали, че изкуството е изключително важно за социалното и интелектуално развитие на младите хора. Много съм щастлив, че новият ни арт център ще даде възможност за творческо развитие, както на нашите ученици, така и на децата от местната общност. Всяко изкуство има нужда от своя истинска сцена и се радвам, че ние ще можем да я предоставим“, заяви Джим Ъркхарт
директор на Англо-Американското училище в София (ААУ), което през учебната 2017 – 2018 г. навършва 50 години от създаването си.

Директорът на ААУ Джим Ъркхарт заедно с посланика на САЩ в България Ерик Рубин, зам. посланика на Великобритания Сара Райли, представители на Столична община, Министерство на образованието и дипломатическата общност се включиха в символичната първа копка, за да дадат старт на строежа. Гостите написаха своите пожелания за бъдещето към ААУ на каменна плоча, която ще бъде поставена в новата сграда. По стар български обичай беше направено и освещаване.

Новият артцентър на Англо-Американскотo училище в София предвижда редица иновативни решения с цел максимално спестяване на енергия, вода и опазване на околната среда. Сред тях са:

- „Хладен покрив“ – покривът на сградата ще бъде изграден по специална технология, за да постигне оптимален индекс на отразяване на слънчевите лъчи обратно в атмосферата. По този начин сградата няма да се нагрява прекомерно през лятото и ще се намалят разходите за климатизация.
- Неутрализиране на въглеродния отпечатък при отопление – чрез
използване на биомаса за отопление на сградата, пречистваща инсталация и филтри на комините. По този начин почти изцяло се неутрализира въглеродния отпечатък на сградата. Възможен източник на биологично гориво за отопление са пелети от кюспе, получено след преработката на слънчогледа.
- 40% икономия на вода в сравнение с стандартното - с помощта на
високоефективни смесители и нулево използване на питейна вода за
напояване на зелените площи и почистване на тоалетните. За целта към
сградата ще бъде изграден специален резервоар за дъждовна вода.
- Удобства за енергийно-ефективни превозни средства и велосипеди –
преференциални паркоместа, съблекални и душове близо до входа на
сградата (за велосипедистите).
- Международен сертификат за енергийна ефективност - арт центърът ще
бъде първата в България професионална сграда за аудиовизуални
изкуства, която се очаква да получи Gold сертификат от LEED. Към момента всички сгради в кампуса на Англо-Американското училище в София са сертифицирани с оценка Gold. LEED e най-широко използваната рейтингова система за енергийна ефективност в света.
10.10.2017
Share
София - Първа копка за нов арт център в англо - американското училище
10.10.2017
тегло: 1847 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Михаела Аройо
София - Първа копка за нов арт център в англо - американското училище
10.10.2017
тегло: 1431 KB
размери: 3456X5184 px
автор: Михаела Аройо
Ерик Рубин, посланик на САЩ в България
София - Първа копка за нов арт център в англо - американското училище
10.10.2017
тегло: 901 KB
размери: 1937X3000 px
автор: Михаела Аройо

© 2000 - 2012 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz