Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Голям успех за България от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI
Очакван успех за България и златен медал за Мартин Копчев от Габрово на първата Европейска младежка олимпиада по

информатика, на която София е домакин от 7 до 13 септември.  Българските участници завоюваха още два сребърни и един бронзов медал. Вторият български отбор, който участва

извън класирането, завоюва три сребърни и един бронзов медал. С това отново затвърдихме позицията си на водеща международна сила в състезателното програмиране.

На официална церемония от 18:00 ч. тази вечер в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ бяха връчени 8 златни, 14 сребърни и 22 бронзови медала на най-талантливите млади състезатели по информатика от 22-те страни-членки на Съвета на Европа, които се включиха в надпреварата.

Страната ни традиционно се представи на ниво със златен медал за Мартин Копчев от Габрово. Сребърни медали от първото издание на eJOI завоюваха петима от българските участници: Константин Каменов от София и Захари Маринов от Плевен от първия български

отбор и Марин Йорданов от Шумен, Добрин Башев от Габрово и Андон Тодоров от Благоевград от втория български отбор. С бронзови медали от eJOI си тръгват Георги Петков от Варна от първия български отбор и Виктор Кожухаров от Русе от втория български отбор.

Това далеч не е първи успех за най-силния български състезател в eJOI Мартин Копчев. Той е сребърен медалист от XXI Младежка Балканска олимпиада по математика за деца до 15,5 г. и има златен медал от Сингапурската международна математическа олимпиада

на предизвикателствата - SIMOC 2016 г. Още от четвърти клас започва да печели отличия на математически турнири и е вписан в Почетната книга „Дарования и постижения” на гр. Габрово.

Първенец по брой точки и златен медалист от eJOI е Николоз Биркадзе от Грузия. Освен българският състезател Мартин Копчев, със злато бяха отличени още Крешимир Нежма от Хърватия, София Мелнюк от Украйна, Матей Минка от Румъния, и състезателите от отбора на Русия Егор Лифар и Александър Шековцов.

Освен петимата български състезатели, сребърни медали заслужиха още Даниил Осташев, Назарий Денха и Максим Никитенко от Украйна, Тибериу-Йоан Мушат, Георге-Александру Репеану и Матех-Михай Мирица от Румъния, Теймураз Толорая и Йоане Капанадзе от Грузия, Федор Куянов от Русия, Анастасиос Панагопулос от Гърция, Хараламбос Георгиу от Кипър и Патрик Павич от Хърватия.

Бронзови медалисти от eJOI, освен нашите състезатели Георги Петков и Виктор Кожухаров, станаха още Дориян Лендвай и Юджин Бошняк от Хърватия, Еруин Денг и Грегоар льо Кор от Франция, Миколай Волински, Миколай Булге, Доминик Возезак и Кшиштов Олечничак от отбора на Полша, Самвел Андреасян от Армения, Абуталиб Намазов от Азербайджан, Виктор Мелинсеану от Молдова, Андрес Алуметс от Естония, Георги Кобакиа от Грузия, Велико Радич и Алекса Миликович от Сърбия, Адмир Затега от Босна и Херцеговина, Дариян Шекеров от Македония, Евангелос Пипис от Гърция, Анна Лили Хорват и Марсел Балаш Ковач от Унгария, Панайотис Катсимикос от Гърция и Христос Фалас от Кипър.

За да поздравят победителите в eJOI на официалната закриваща церемония присъстваха проф. дфн Анастас Герджиков, Ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски “, домакин на церемонията, както и заместник министър-председателят на Република България Томислав Дончев.

„Благодаря на всички за това, че в България се провежда първата Европейска младежка олимпиада по информатика“, каза в приветственото си слово проф. дфн Анастас Герджиков. Той изказа благодарност към всички, които са допринесли за успеха на eJOI и сподели, че се радва да види България да бъде отново пионер в областта.

Заместник министър-председателят на Република България Томислав Дончев поздрави организаторите за всички положени усилия, за да се случи eJOI по най-добрия начин.

„Това е инвестиция от най-ценния тип – в човешкия капитал“, каза Дончев. „Когато владееш програмен език, можеш да създаваш нови светове и си много по-близо до ритъма на вселената. Ако сте добри програмисти, вие можете да създавате нови светове“, допълни той.

Развълнуван от успешното приключване на Олимпиадата и честта да бъде първият избран президент на eJOI, проф. Красимир Манев заяви: „Днес тук са събрани най-добрите млади програмисти на Европа“. Той изрази благодарност към своите колеги и към гидовете. „Изключително съм доволен от Олимпиадата“, завърши проф. Манев.

По време на церемонията стана ясно, че Русия ще бъде следващата страна домакин на eJOI. Именно на Русия принадлежи и най-доброто отборно представяне на приключилото първо издание на eJOI.

Измина седмица, изпълнена с незабравими емоции и впечатления за всички участници в първата Европейска младежка олимпиада по информатика. Освен че имаха шанса да премерят знания и умения по програмиране със свои връстници на възраст до 15,5 години от различни страни на разширена Европа, младите таланти опознаха важна част от културно-историческото наследство на страната ни като посетиха забележителности в София и Пловдив. Те заедно станаха част от мащабно и основополагащо състезание в областта на информационните технологии.

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI бе открита на 8 септември в 17:00 ч. на официална церемония в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Тържествени слова произнесоха президентът на Република България Румен Радев и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество, които са и патрони на Oлимпиадата. Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта, също патрон на събитието, поздрави дистанционно всички участници и им пожела успех в това основополагащо начинание. С приветствени слова на церемонията присъстваха и Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката на Република България и Марио Бакалов, пилот на най-голeмия пътнически самолет в света Airbus A380.

Във всеки от двата състезателни дни – 9 и 11 септември, които се проведоха във форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк, участниците трябваше да се справят с по три задачи, като общият брой точки, който можеха да съберат през двата дни бе 600. Резултатите се следяха в реално време на сайта на eJOI. Най-вълнуващия момент в провеждането на състезанието беше финалът в 13:00 ч. на 11 септември, когато системата прекъсна автоматично надпреварата, а участниците за първи път споделиха триумф и разочарования със своите ръководители. Да ги поздрави лично на финала дойде Президентът на Република България Росен Плевнелиев (2012 г. – 2017 г.). Той разговаря със състезателите и ръководителите и пръв поздрави номер едно в класирането.

Инициаторите на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI – Проф. Красимир Манев, Бисерка Йовчева, Алексей Христов и Елена Маринова изказват благодарности на всички, които дадоха своя принос, за да се случи eJOI: патроните на Олимпиадата – президентът на република България Румен Радев, Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество и Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта; домакините на eJOI – Министерство на образованието и науката, Община София, София Тех Парк, Софийски Университет „Св. Климент Охридски“; подкрепящите eJOI български евродепутати; златните спонсори – Abrites Automotive Solutions, Telelink и Фондация „Америка за България“; сребърните спонсори – SAP, Telerik Academy, Chaos Group, Milara Inte
ational и Фондация „Георги Чиликов“; бронзовите спонсори – Ciela Norma, Devin, Fibank, HyperScience, Predistic, Programista;, ScaleFocus, Sirma Group, Ubisoft, VMWare и Walltopia; партньорите на eJOI – Софийска математическа гимназия, Национална природо-математическа гимназия, Съюз на математиците в България, Община Пловдив, Министерство на икономиката на Република България, Факултета по математика и информатика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Американски университет в България, Нов български университет, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Дигитална национална коалиция, CodeIT, eSkills For Future, Cisco, Solytron, HP, Telus, Музейко, Mentalist, Асоциация 365, Samsonite Business, ATG, Doma, Roobar, Bulgarian Careers Fair; индивидуалните и корпоративни дарители - Experian, Leanplum, Милен Манев, Явор Коларов, Светлин Наков, Валентин Михов и анонимните ни дарители; медийните партньори на eJOI – Българско национално радио, bTV, Труд, 24 часа, Успелите, Leadership.bg, Obekti.bg, Kafene.bg, Шуменска заря, Стрела БГ. Специални благодарности на организационния, технически и научен комитет на eJOI и на всички доброволци.


12.09.2017
Share
София - Европейска младежка олимпиада по информатика
12.09.2017
тегло: 501 KB
размери: 3000X2000 px
автор: Евгени Димитров
Златният медалист на България Мартин Копчев от Габрово
София - Европейска младежка олимпиада по информатика
12.09.2017
тегло: 648 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Георги Палейков
Томислав Дончев, Заместник министър-председател на Република България
София - Европейска младежка олимпиада по информатика
12.09.2017
тегло: 960 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Георги Палейков
Инициаторите на eJOI Алексей Христов, Елена Маринова, Бисерка Йовчева и проф. Красимир Манев предават флага на eJOI на следващата страна-домакин – Русия
София - Европейска младежка олимпиада по информатика
12.09.2017
тегло: 640 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Георги Палейков
Проф. дфн Анастас Герджиков, Ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“
София - Европейска младежка олимпиада по информатика
12.09.2017
тегло: 1022 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Георги Палейков
Първенецът по брой точки Николоз Биркадзе от Грузия получава златен медал от проф. Красимир Манев
София - Европейска младежка олимпиада по информатика
12.09.2017
тегло: 1250 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Георги Палейков
Обща снимка след закриваща церемония на eJOI
София - Европейска младежка олимпиада по информатика
12.09.2017
тегло: 245 KB
размери: 1333X2000 px
автор: Георги Палейков
Президентът на България Росен Плевнелиев (2012 г. - 2017 г.) поздравява първенеца по точки Николоз Биркадзе веднага след финала на състезанието

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz