Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

По-близо ли е "синьото" дъно с Роси и Обертан (vol. 1)
Шумните трансфери на сравнително познатите Габриел Обертан и Жорди Гомес, последвани от пристигането на италианския специалист Делио Роси в "Левски", възродиха напоследък надеждите дори на "сините" песимисти за излизане от 8-годишния трофеен вакуум и разпалиха любопитството на останалите футболни фенове. Полетът на мечтите на Герена достига връхната си точка, но сгромолясването отвисоко, както знаем е по-болезнено и най-продължително. Когато суровата реалност нанесе тежък удар по високите очаквания, дъното може да се окаже изненадващо близо.

Маркетингов трик ли е привличането на свободните агенти Роси, Гомес и Обертан на Герена благодарение несъмнено чрез предоставяне на конкурентно високи евро заплати? А как може клуб със задължения вариращи между 20 и 35 млн. лева да си позволи подобен вид маркетинг? Наду ли лустросан балон със "сини" очаквания собственикът на "Левски" Спас Русев? 

Лустро и блясък поднесени обаче според ниските критерии на българските стандарти, разбира се.

Голяма част от кариерата на първия пристигнал на стадиона в Подуене "визиткаджия" Жорди Гомес преминава в долните дивизии на Испания и Англия. Преди да дойде пиковия момент в кариерата на Жорди, испанецът се подвизава в "Б"-отборите на двата каталунски гранда - Барселона и Еспаньол. Най-успешните си сезони (2008/09 и 2013/14 съответно в Суонзи и Уигън) Гомес записва във второто ниво, макар и на най-комерсиалното и гледано първенство - английското. Участията му в Премиър лийг през петте сезона там са по-скромни като успеваемост в сравнение с изявите му в Чемпиъншип, но все пак записва 14 попадения, последните четири от които за Съндърланд в сезон 2014/15. В последните две кампании пък Гомес защитава цветовете на цели четири тима - Съндърланд, Блекбърн, Уигън и Райо Валекано, явен симптом на непостоянна форма. Без да се омаловажават качествата на Жорди, основна цел на всеки от четворката отбори през кампаниите им е била оцеляване в съответната дивизия. От общо 52 появявания на терена за този двугодишен период едва 6 от тях са за отбор с елитен статут - за "Черните котки" в Премиър лийг.

Вторият "визиткаджия" Габриел Обертан е далеч по-популярно име за широката футболна общественост най-вече заради престоя си в Манчестър Юнайтед. През двегодишния си период в тима на Алекс Фъргюсън обаче Габриел записва скромните 14 мача за първенство, в повечето влиза като резерва, като успява да се разпише само веднъж в няколкото срещи за различните купи. Надеждите на Обертан за развитие на кариера на Албиона в тима на Нюкасъл също са разбити на пух и прах. В първия си сезон при "свраките" Обертан изиграва 23 мача, което се оказва и върховото му постижение през петгодишния период на "Сейнт Джеймсис Парк". В останалите четири кампании за отбора от Севера французинът има съответно - 14; 3; 15 и 5 появявания за първенство, в които вкарва 2 гола. Всъщност в цялата си досегашна професионална кариера офанзивният халф се е разписвал общо ...8 пъти за първенство и 2 пъти в срещи от евротунирите. Само през сезон 2007/08 с екипа на Бордо Обертан успява да се разпише два пъти в рамките на един шампионат. Вторият подобен случай е през последната кампания 2016/17, но с цветовете на два отбора от две различни първенства. Започва кампанията в "асансьора" в руския шампионат Анжи (Махачкала), където изиграва 8 мача и отбелязва 1 гол. Завършва сезона в Уигън, изпада с него в третото ниво на Англия, с 12 участия и 1 гол.

(следва vol. 2)



trueRedFan
11.08.2017
Share
Габриел Обертан
11.08.2017
тегло: 831 KB
размери: 2204X3000 px
автор: Георги Палейков
Габриел Обертан на стадион "Георги Аспарухов"
София - Футбол - Левски - Хайдук (Сплит)
11.08.2017
тегло: 988 KB
размери: 2276X3000 px
автор: Георги Палейков
Жорди Гомес

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz