Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

На Празника за устойчиво развитие представиха участниците в Shell Eco-marathon 2016
За първи път три големи международни компании – Hewlett Packard Enterprise България, ИНГ Банк клон София и Нестле България се присъединиха към Shell България и заедно вдъхновиха диалога по темата за устойчивото развитие на планетата и интелигентната мобилност. В истински празник на българския инженерен талант на тема Иновации и устойчиво развитие се превърна официалното представяне на автомобилите на българските студенти и ученици в Shell Eco-marathon 2016. Учениците и студентите – участници в Shell Eco-marathon показаха автомобилите си, разказаха за технологичните промени и нововъведенията, извършени с цел подобряване на представянето им на състезанието за енергийна ефективност в Лондон, и направиха демонстрации с тях пред гостите на събитието. Към тях се присъединиха и служители на Hewlett Packard Enterprise България, ИНГ Банк клон София и Нестле България и дадоха мащаб на инициатива за устойчиво развитие.

Три български отбора заминават за финалите на единственото по рода си състезание за енергийна ефективност на Стария континент. Това са двата български екипа в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия - на Русенския университет „Ангел Кънчев“, и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – град Чепеларе, и отборът на Техническия университет – София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с електромобил на водородна горивна клетка.

Редица иновации бележат участието на българските отбори в Shell Eco-marathon тази година. Русенските студентите заминават с подобрена версия на автомобила: променена е зъбната предавка на електромобила, а самите зъбни колела са направени от полиамид. Те залагат и на контролер за управление на електродвигателя, който ще повиши енергийната ефективност в резултат от подобренията в проекта. Прототипът е олекотен с няколко килограма и е с намалено ниво на шум. Има нова кормилната уредба и кормило, изработено на 3D-принтер, а управлението е като във Формула 1 - с бутони. Тази година студентите ще направят опит да впечатлят журито и посетителите на Shell Eco-marathon 2016 в Лондон с дизайна и визията на своя автомобил. Инженерният екип се е прицелил към приза в категория „Дизайн на превозно средство“.

Екипът на Техническия университет-София разработи четвъртия си проект за изцяло нов автомобил, откакто участва в Shell Eco-Marathon Европа. Студентите вярват, че ще успеят да го реализират също толкова успешно, колкото и предходните три, като повишат енергийната му ефективност. Тазгодишният електромобил е задвижван от чисто нова водородна горивна клетка. Стратегията за победа на бъдещите инженери от ТУ-София стъпва още върху подобрено окачване, задвижваща и спирачна система, съвременна електроника.

В 31-то издание на Shell Eco-marathon Европа, младите таланти от красивия родопски град Чепеларе залагат на шаси от алуминиеви сплави, съвременна електроника и нови гуми с цел по-голяма икономия на гориво и по-добро представяне на трасето в Лондон. Всички нововъведения увеличават потенциала на футуристичния автомобил да измине над три пъти по-голямо разстояние с 1 кВтч, в сравнение с постигнатия резултат на отбора на миналогодишното състезание.

По време на представянията, студентите споделиха, че с всяка изминала година натрупват все повече умения и знания, намират все по-иновативни енергийно-ефективни решения, постигат все по-добри резултати по време на състезанието и се чувстват по-уверени. Българските таланти изразиха благодарност за възможността да участват в Shell Eco-marathon и казаха, че няма да подценят предизвикателствата в новия град-домакин, давайки заявка да се наложат като достоен конкурент в европейската надпревара и през настоящото издание на състезанието.

Събитието за представянето на българските участници в Shell Eco-marathon Европа 2016 привлече официални гости на институционално ниво, служители на четири международни компании - Shell, Hewlett Packard Enterprise България, ИНГ Банк клон София и Нестле България, медии и известни личности пред столичния хотел “Хилтън”. Сред официалните гости бяха заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, Георги Михайлов, държавен експерт „Опазване чистотата на въздуха“, Мария Донска, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, Том ван Оорсхот, посланик на Кралство Нидерландия в България и Ема Кейт Хопкинс, посланик на Обединено кралство Великобритания в България.

В своето изказване заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов подчерта ангажираността на министерството към професионалното образование и инженерните професии и изрази подкрепа за стремежа на студентите и учениците към разработване на иновативни технологични идеи в контекста на образователна платформа като Shell Eco-marathon.

Георги Михайлов, държавен експерт „Опазване чистотата на въздуха“ в Министерството на околната среда и водите, изказа своята подкрепа към идеите и решенията на българските ученици и студенти по отношение на намаляването на въглеродните емисии от транспорта и подобряване на чистотата на атмосферния въздух в градската среда.

Представителите на двете министерства, заедно с другите гости, пожелаха на добър час на учениците и студентите на състезанието в Лондон. Мария Донска, главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО подчерта, че по своя характер и зрялост инициативата Shell Eco-marathon напълно отговаря на едни от основните цели на ЮНЕСКО – да опосредства опознаването и разбирателство между народите и да стимулира за образованието.

Тази година, традиционното събитие за представянето на българските автомобили в Shell Eco-marathon отиде една стъпка напред и се превърна в нагледен пример как българският бизнес се обединява в стремежа си за търсене на идеи и решения за устойчивото бъдеще на Земята.

Събитието получи официалната подкрепа на Hewlett Packard Enterprise България, ИНГ Банкклон София и Нестле България – компании, които наред с Shell, са носители на модерни технологии, иновативни подходи и ноу-хау, върху които стъпва визията им за устойчиво бъдеще и добри практики. Четирите големи международни компании заедно вдъхновиха диалога по темата за устойчивото развитие и отправиха символично своите послания за бъдещето на планетата заедно с участниците в Shell Eco-marathon 2016, като пуснаха в небето цветни биоразградими балони.

„Голямото предизвикателство, пред което сме изправени, е как светът да произвежда и консумира повече енергия, като в същото време намалява емисиите от въглероден диоксид. За да посрещнем това предизвикателство, е необходима смесица от визионерство и реализъм, незабавни действия и дългосрочно планиране. Всички ние през следващите десетилетия ще преживеем прехода към нисковъглеродното общество и партньорството ще бъде от ключово значение за намиране на решения, които никоя компания не може да достигне сама. Отговорност на всеки е да работим заедно, за да посрещнем това предизвикателство“, каза Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

„Развиването на отговорен бизнес наистина допринася за устойчивото развитие на икономиката, а също така и за напредъка на цялото общество. За нас е важно е да се поощряват подобни политики. Ето защо с гордост се включихме в тазгодишното представяне на автомобилите - участници в Shell Eco-marathon – наш партньор и на глобално ниво. Shell, HP, ING Bank и Nestle говорят на един език, когато става дума за устойчивото развитие на обществото“, сподели Ираван Хира, генералният директор на „Хюлет-Пакард“ в България (HP) и на „Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Център“.

„Бизнесът в България вече осъзнава, че корпоративната социална отговорност и активността с

фокус върху подобряване на социалната среда са нeразделна част от дейността на компаниите. Забелязвам, че компаниите усещат положителното въздействие на корпоративно-социалната отговорност, виждат резултатите и как това помага на цялото общество. Съвместната ни инициатива, инспирирана от Shell България, е доказателство именно за положителната промяна в бизнес сектора и активния му принос към бъдещето на планетата посредством обединяването на добрите практики“, каза Егберт Вурман, главен изпълнителен директор на ИНГ Банк клон София.

„За постигането на устойчиво развитие са необходими обединените усилия на всички заинтересовани страни и активното сътрудничество между бизнеса, институциите и цялото общество. Нестле България е компания със силен фокус върху отговорното използване на природните ресурси и опазване на околната среда и това е причината да виждаме съмишленици в участниците в Shell Eco-marathon. Между компаниите партньори се роди успешна колаборация, която има за цел да промени към по-добро дневния ред на широката общественост в България и да привлече внимание към темата за бъдещето на планетата“,сподели Хуан Карлос Пералехо, изпълнителен директор на Нестле България.

Участието на българските ученици и студенти през 2016 г. преминава под патронажа на Министeрството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите и подкрепата на Националната Комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Повече от 200 енергийно-ефективни превозни средства ще се състезават на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016. Състезанието ще се проведе за първи път във Великобритания на специално изградено трасе около олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон. Финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016 са от 30 юни до 3 юли заедно с Make the Future (Изгради бъдещето), нов четиридневен фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят.


06.06.2016
Share
София - Представяне учястниците в Shell Eco-marathon 2016
06.06.2016
тегло: 708 KB
размери: 1655X3000 px
автор: Евгени Димитров
Участниците в представянето
София - Представяне учястниците в Shell Eco-marathon 2016
06.06.2016
тегло: 643 KB
размери: 1901X3000 px
автор: Евгени Димитров
Участниците в представянето

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz