Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Глобалният форум на жените лидери стартира в София с участие на президента Плевнелиев и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова
През 2015 светът стана свидетел на новаторски решения - Програмата за устойчивото развитие до 2030 г. и след това важните споразумения за климатичните промени в Париж. Целите и на двата документа са устойчивото развитие и мира. Няма мир без развитие, няма мир без равнопоставеност на жените. Защото равноправие и овластяване са двете страни на една и съща монета. Това е новаторското на този форум, тъй като той събира правителството, бизнеса, научното общество, за да намери начин как да насърчи следващото поколение жени лидери”. Това заяви Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО, по време на официалното откриване на първия конферентен ден на Глобалния форум на жените лидери.

Събитието, което се организира от Съвета на жените в бизнеса в България и ЮНЕСКО и е под патронажа на генералния му директор беше официално открито на 18 май вечерта в Националната художествена галерия в София. Днес започна двудневната конферентна програма, която обхваща различни аспекти, свързани с участието на жените в обществения и политически живот.

„Това, което обединява Съвета и ЮНЕСКО, е разбирането, че светът не може повече да си позволи да пренебрегва както икономическия, така и лидерския потенциал на жените. Но тези промени изискват сериозни усилия от страна на компаниите, правителствата и организациите за премахване на дискриминационните практики и насърчаване на професионалното и личностно развитие на жените. Затова бих искала от сърце да Ви благодаря, че днес сте тук, с нас, на този Глобален форум на жените лидери, за да се опитаме да дадем нови дефиниции на ролята на жените в политиката, бизнес, културата, медиите, обществото”. С тези думи Боряна Манолова – председател на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България се обърна към гостите в първия ден на Глобалния форум на жените лидери.

Първият ден от конферентната програма започна с панел, посветен на жените в политиката. Темата събра представителите на правителството Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие и благоустройството, Теменужка Петкова – министър на енергетиката, Десислава Танева - министър на земеделието и храните, Амината Туре – бивш министър-председател на Сенегал, Мехер Афрозе Чумки - Министър по въпросите на жените и децата на Бангладеш, Мария Спираки - член на Европейския парламент на Гръцката република, Искра Михайлова - член на Европейския Парламент на РБ, Ивайло Калфин – бивш вицепремиер и и министър на труда и социална политика на България, Ева Паунова – евродепутат и Лидия Шулева – модератор на панела.

Форумът дискутира въпроси като участието на жените в обществения живот и как това влияе на тяхното овластавяне и израстване, има ли промяна в участието на жените в обществения и политически живот, как да бъдат вдъхновени младите жени, за да се превърнат в лидери.

Темата беше провокация за множество мнения на участниците. Министърът на регионалното развитие и благоустройството подчерта, че броят на жените в България, които участват в политиката, през последните години нараства. Едно от доказателствата за това е, че 8 от 19-те членове на кабинета „Борисов” са жени. Същевременно министър Павлова отчете негативна демографска тенденция - следствие от все по-активната роля на жените в обществения и политически живот.

Като положителен факт в постигане равнопоставеност Ивайло Калфин отчете приетият през април 2016 г. Закон за равенство на мъжете и жените. Бившият министър на труда и социалната политика подчерта, че документът структурира системата за постигане на това равенство. Той уточни и, че целите, които страната ни си поставя по отношение постигането на равнопоставеността, са идентични с общите европейски цели в тази посока, а успехът по тях се измерва с редица конкретни показатели. Един от тях е участието на жените във вземането на решения, по които България се отличава с високи резултати в общата европейска картина. Други показатели, по които страната ни предстои да работи за прогрес, са разликата в заплащането между мъже и жени, като към момента тя е 13,6% в ущърб на жените. Друг такъв показател са пенсиите, при които разликата в момента е 40%. Най-големият проблем по отношение на равноправието у нас е факторът „време“ и съчетаването между работа и т.нар „неплатен труд“ – отглеждане на деца и домашни задължения. Към момента българските жени отделят 7 пъти повече време от мъжете си извън работа за домашен труд и 3 пъти повече за отглеждане на децата. Затова и бъдещите политики трябва да са фокусирани към съчетаването на кариерата с домашните задължения, препоръча Ивайло Калфин.

Важността на участието на жените в политиката подчерта и министърът по въпросите на жените и децата на Бангладеш – Мехер Афрозе Чумки. Тя сподели, че страната й си е поставила за цел постигането на равнопоставеност до 2021 г. Според нея жените трябва да са двигателят на промяната и да вярват във възможностите си.

Част от програмата на Глобалния форум на 19 май са и панелите „Жените и бизнеса – настоящи и бъдещи тенденции”, „Образование и обучение за бъдещите жени – лидери”, „Тенденции в науката, технологиите и иновациите – каква е ролята на жените лидери”.

Това е първият форум на толкова високо ниво, посветен на темата за равенството на жените, на който България е домакин. Събитието беше открито на 18 май вечерта в Националната художествена галерия, в присъствието на Президента на България Росен Плевнелиев, представители на правителството, министър – председателят на Бангладеш г-жа Шейха Хасина, която вдъхнови гостите с емоционалното си обръщение към тях. Специално приветствие към гостите на събитието изпрати и председателят на Народното събрания на България Цецка Цачева.

На 20 май Глобалният форум продължава с панели, посветени на жените, мира и сигурността, информационните и комуникационни технологии и медиите, както и с подписването на официалата Декларация от София „Жените лидери и равенството между половете”.



Цялата програма на Глобалния форум на жените лидери и пълният списък с участниците са достъпни на сайта на събитието gwlforum.womeninbusiness.bg.

Златни спонсори на международния форум са Siemens България и „Престиж-96”, а сребърни - EY България и SAP. Медийни партньори са Нова телевизия и сп. „Мениджър”. Сред компаниите, подкрепили събитието, са БМВ България, „Катаржина Естейт”, Кока-Кола, Дженерали България, Лидл и др. Домакин на форума е Гранд Хотел София.
19.05.2016
Share
София - Глобален форум на жените лидери
19.05.2016
тегло: 613 KB
размери: 1600X2400 px
автор: Георги Палейков
Жените в бизнеса с Ирина Бокова
София - Глобален форум на жените лидери
19.05.2016
тегло: 458 KB
размери: 1478X2338 px
автор: Георги Палейков
Росен Плевнелиев
София - Глобален форум на жените лидери
19.05.2016
тегло: 424 KB
размери: 1350X2327 px
автор: Георги Палейков
Министър–председателят на Бангладеш Шейха Хасина
София - Глобален форум на жените лидери
19.05.2016
тегло: 302 KB
размери: 1450X2232 px
автор: Георги Палейков
Боряна Манолова – председател на Съвета на жените в бизнеса в България
София - Глобален форум на жените лидери
19.05.2016
тегло: 544 KB
размери: 1600X2400 px
автор: Георги Палейков
Ирина Бокова и Ивайло Калфин
София - Глобален форум на жените лидери
19.05.2016
тегло: 251 KB
размери: 853X1280 px
автор: Георги Палейков
Министър–председателят на Бангладеш Шейха Хасина
София - Глобален форум на жените лидери
19.05.2016
тегло: 161 KB
размери: 853X1280 px
автор: Георги Палейков

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz