Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Онлайн платформа дава възможност да гласуваме контролно за отпадналите въпроси от референдума
Онлайн платформа с провокативното име „Забраненият референдум” дава възможност да се гласува по двата въпроса – за мажоритарния вот и за задължителното гласуване, които трябваше да бъдат включени в националния референдум на 25-и октомври,   но бяха отхвърлени от парламента в края на месец юли. Кампанията се организира от Форум Гражданско Участие - мрежа от 120 организации от цялата страна, които смятат, че гражданите трябваше да бъдат питани и по трите въпроса.

Платформата http://zareferendum.bg/ е максимално ясна и опростена. Няма претенции за представителност - не се събират лични данни като ЕГН или адрес на „гласоподавателите”, а право да гласуват имат дори младежи до 18 г. Единствената идентификация е чрез адрес на електронна поща, където става потвърждаването на вота. Преди да гласуват гражданите имат възможност да се запознаят с аргументите „за” и „против” и по двата въпроса.

Смисълът на кампанията е да се насърчи активността на гражданите, споделят организаторите и добавят, че гласуването онлайн на платформата е и един вид „репетиция” за електронното гласуване, което вярват, че ще бъде въведено в България. В този смисъл кампанията „Забраненият референдум” допълва и подкрепя националния референдум.

Освен това резултатите от гласуването ще дадат повод за дискусии не само относно референдума като механизъм, но и за проблемите във взаимодействието между политиците гражданите като цяло. Събраните данни (броя на гласовете „за” и „против” по двата въпроса) ще бъдат обобщени и представени на политиците, медиите и обществеността, а очакванията на Форум Гражданско Участие са тази кампания и резултатите от нея да провокира широк обществен дебат за мястото и ролята на гражданите при вземане на политически решения по обществено значими въпроси. Последваща цел на кампанията е също да се инициират промени в Закона за прякото участие на гражданите, които да намалят праговете за иницииране и провеждане на референдуми. Целта е местните и национални референдуми да бъдат инструмент за автентични граждански инициативи.

До момента на http://zareferendum.bg/ са гласували повече от 1500 души. Платформата е отворена за гласуване до деня на официалния национален референдум, когато в 20 ч. ще бъдат оповестени и резултатите от допитването по „забранените” въпроси.


22.10.2015
Share
СОФИЯ - Презентиране на онлайн платформата "Забраненият референдум"
22.10.2015
тегло: 560 KB
размери: 2003X3000 px
автор: Евгени Димитров
СОФИЯ -- Презентиране на онлайн платформата "Забраненият референдум"
22.10.2015
тегло: 1003 KB
размери: 2461X3000 px
автор: Евгени Димитров

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz