Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Всеки 12-ти човек по света с диабет
Днес стартира ежегодната информационна кампания „Открито за диабета”. Тя се организира за четвърта поредна година от Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, асоциация „Диабет тип 2“ и в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi България. 

„Всяка година кампанията има различен фокус, но крайната цел е една – информираност на хората, превенция и ранна диагностика, правилно лечение на диабета. В българското общество съществуват много митове и страхове за заболяването и лечението му. Те трябва да бъдат оборени, за да се предотвратят усложнения и да започне правилно и навременно лечение на диабета. Затова и мотото на тазгодишната информационна кампания е „Нека не живеем на тъмно“. – сподели Йерун Вайтес, Генерален директор на Sanofi България.

По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с тази диагноза в момента живеят над 387 млн. души, т.е. всеки 12-ти човек по-света е с диабет, като близо половината от тях не знаят за това. Статистиката показва също, че през 2014 г. на всеки 7 секунди по света е умирал по един човек от диабет. В България, по данни на IDF, броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000.

Национално проучване сред българското население, инициирано от Sanofi България и проведено през септември 2015 г. от MED Communication, показва, че близо 60% от сънародниците ни припознават диабета като обществено значимо заболяване. Едновременно с това обаче, около 45% от българите никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година.

Като първи симптоми на заболяването българите припознават силна жажда, трудно заздравяващи рани, отпадналост и умора. Специалистите напомнят обаче, че има два вида диабет, чиято симптоматика е различна.

Според около 70% от анкетираните, основен фактор за отключването на диабета е стресът в ежедневието. Доц. д-р Малина Петкова, ендокринолог в УБ „Лозенец“ допълни, че нездравословното хранене и липсата на достатъчно физическа активност са ключови фактори за развитието на болеста.

Проучването показва и основните митове свързани с диабета, пациентите с диабет и тяхното лечение.

„70% от хората смятат, че диабетът прекъсва нормалния начин на живот на пациентите. Това е напълно погрешно схващане. Правилното лечение и управление на диабета позволява на пациентите да водят пълноценен начин на живот. Диабетиците не са различни, те са нормални хора с нормален начин на живот.“ – акцентира г-н Красимир Кънев председател на УС на Българска асоциация диабет.

„Едни от най-разпространените митове, които показва изследването са свързани с инсулиновата терапия. 61% от анкетираните заявяват, че биха предпочели перорална терапия пред инсулиновата. В хода на заболяването обаче настъпва момент, в който инсулиновата терапия става необходимост. Тогава лекарят е този, който най-добре може да прецени кое е правилното лечение, кога е необходима промяна в него, за да се постигне необходимия контрол и да се избегнат усложненията.“ – допълни доц. д-р Петкова.

„Инсулинът не убива, той спасява диабетиците от усложнения, които могат да доведат до съкращаване на живота. Напълно погрешно е схващането на 15% от българите, които вярват, че инсулинът е смъртна присъда. Знаете, че пациентите с диабет тип 1 са задължително на инсулинова терапия. При правилно управление на болестта, те водят пълноценен начин на живот, работят, спортуват и се наслаждават на живота си. Затова хората с диабет не трябва да бъдат третирани като различни.“ – добави г-жа Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет.

„Липсата на достатъчна информация по темата за диабета води до това хората в риск да не се изследват, а болните се притесняват да признаят заболяването си. Хората трябва да бъдат насърчавани и подсещани за ежегодни профилактични прегледи, за водене на здравословен начин на живот, с който да намалят риска от появата на диабет. Кампании като „Открито за диабета“ трябва да има целогодишно, за да напомнят и образоват пациентите с диабет, че най-важен е котролът над заболяването. Така те биха избегнали усложненията, които са сериозно инвалидизиращи.“ – добави г-жа Вяра Врагова, представител на Асоциация „Диабет Тип 2“, член на Националната Пациентска Организация.



Първи симптоми на диабета

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични такива при двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема. Другите симптоми могат да включват: непрекъсната умора, трудно заздравяващи рани и генитални инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.
29.09.2015
Share
София - Пресконференция на Sanofi за диабета
29.09.2015
тегло: 942 KB
размери: 2128X3000 px
автор: Миро Златев
София - Пресконференция на Sanofi за диабета
29.09.2015
тегло: 690 KB
размери: 1611X3000 px
автор: Миро Златев
София - Пресконференция на Sanofi за диабета
29.09.2015
тегло: 821 KB
размери: 2000X3000 px
автор: Миро Златев

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz