Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Трима са отличените архитекти в първо българско издание на наградите Brick Awards 2016
Първата в България церемония по награждаването на българските номинации за международното издание на архитектурния конкурс Wienerberger Brick Awards 2016 се проведе снощи в “Гранд хотел София”.  Конкурсът има за цел да отличава най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката. На събитието стана ясна селекцията от архитектурни проекти от България, които продължават надпреварата сред архитекти от цял свят. Наградите връчиха членовете на журито – председател арх. Ангел Захариев, управител на „А и А архитекти“ ООД, инж. Петър Петров – мениджър продукти и продажби на Винербергер и Ренета Николова – главен редактор на вестник “Строител”. В ролята на водещ на церемонията влезе актрисата и манекенка Диляна Попова.

„Изборът не беше лесен“ – с това могат да се обобщят впечатленията от журирането. арх. Ангел Захариев подчерта, че отговорността е особено голяма, защото избраните продължават напред в международния конкурс. „Сигурен съм, че ще представят достойно българската архитектура.“, допълни той. На церемонията присъстваха водещи български архитекти, както и ръководството на Винербергер, в лицето на инж. Цанко Милнов, търговски директор. „За нас е радващо, че към конкурса тази година имаше толкова засилен интерес от професионалните среди, както и, че видяхме проекти от практически всички краища на страната.” изтъкна още Цанко Миланов.

Конкурсът Wienerberger Brick Award е създаден от компанията Винербергер през 2004 г. и това е 7-мото му издание. Чрез престижното събитие се изтъкват естетичността и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди допринасят към съвременната архитектура. Над 300 архитекти се състезават на всеки две години за награден фонд в размер на 27 000 евро. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите.

Тази година над 30 реализирани проекта участват в българската селекция на конкурса. Три от тях бяха отличени с почетни статуетки, това са проектите на арх. Кънчо Цилков за неговия проект „Нискоенергийна къща в полите на Стара планина“; арх. Емил Дечев и арх. Владилав Дечев за проекта „Животновъдна ферма за отглеждане на еднокопитни животни – коне, с. Рибен“ и арх. Пламен Братков и арх. Росица Браткова за проекта „Жилищна сграда Любата в гр. София“. Всички номинации бяха изложени в зала Триадица на Гранд Хотел София и станаха достояние на широката аудитория.

„За нас това е една приятна изненада”, с вълнение сподели арх. Братков след получаването на наградата. Керамиката е, може би, най-стария строителен материал. Това е материалът, който е най-ръчно правен, най-близък до човека.“ допълни той.

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да е от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие, вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер. Това го прави един от малкото некомерсиални конкурси, имащи за задача да покажат неизменната роля на керамиката в архитектурата и свободата на нейното приложение във всички архитектурни стилове и видове сгради. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и много други. Участващите тази година проекти са реализирани в годините 2013-та и 2014-та.

Сред тазгодишните участници от България разнообразието е много голямо: участват както еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, курортни селища и жилищни комплекси, нискоенергийни къщи, така и и обществени сгради, природозащитни туристически обекти, дори винарски изби и ферми за отглеждане на коне.

Международната церемония ще се проведе през пролетта на 2016-та година във Виена, съпровождана от лускозен алманах, престравящ 50-те финалисти на конкурса от цял свят.
25.06.2015
Share
София - Архитектурен конкурс Wienerberger Brick Awards 2016
25.06.2015
тегло: 757 KB
размери: 1993X3000 px
автор: Миро Златев
Ренета Николова – главен редактор на вестник "Строител" отличи проекта на арх. Кунчо Цилков
София - Архитектурен конкурс Wienerberger Brick Awards 2016
25.06.2015
тегло: 986 KB
размери: 1993X3000 px
автор: Миро Златев
Арх. Ангел Захариев, управител на „А и А архитекти“ ООД връчва отличието за проекта на архитектите Пламен Братков и Росица Браткова
София - Архитектурен конкурс Wienerberger Brick Awards 2016
25.06.2015
тегло: 1380 KB
размери: 2848X4288 px
автор: Миро Златев
Отличените и инж. Цанко Милнов (в средата), търговски директор на "Винербергер"
София - Архитектурен конкурс Wienerberger Brick Awards 2016
25.06.2015
тегло: 792 KB
размери: 3000X1993 px
автор: Миро Златев
Инж. Цанко Милнов, търговски директор на "Винербергер"
София - Архитектурен конкурс Wienerberger Brick Awards 2016
25.06.2015
тегло: 914 KB
размери: 3000X1993 px
автор: Миро Златев
Водещата Диляна Попова

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz