Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Globul въвежда филтър за онлайн материали, които съдържат сексуална злоупотреба с деца
Globul е първият телеком в България, който въвежда филтър за блокиране на материали в Интернет, съдържащи сексуална злоупотреба с деца.  Инициативата, която се осъществява в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи, бе представена днес на официална пресконференция от главния изпълнителен директор на компанията Стайн-Ерик Велан, министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и посланика на Кралство Норвегия в България Н. Пр. Гюру Катарина Викьор.

Филтърът ще бъде активен за всички клиенти на мобилен интернет от Globul. При всеки опит през мрежата на Globul да бъде отворен уебсайт, който съдържа снимки или видео, показващи сексуална злоупотреба с деца, абонатът ще бъде автоматично пренасочен към STOP-страница, която го информира, че достъпът до сайта е забранен.

„Като отговорна компания и доставчик на услуги за пренос на данни, вярваме, че е наш дълг да осигурим на клиентите си възможно най-безопасния достъп до интернет. Въвеждането на този филтър е много важна стъпка в тази посока. Изключително горд съм да обявя, че Globul е първият телеком в България, който въвежда подобен филтър. Държа да отбележа, че ние не считаме това за наше конкурентно предимство и сме готови да споделим опита си с другите играчи на пазара. Нещо повече - вярвам, че всички ние трябва да си сътрудничим в борбата срещу сериозни проблеми като сексуалната злоупотреба с деца“, заяви Велан по време на събитието.

„Привърженик съм на идеята за законодателно уреждане на този въпрос, както е в много държави, но дотогава призовавам и другите телекомуникационни оператори да се включат в използването на филтъра. Благодаря на компанията и на норвежкото правителство за силния ангажимент в помощ на борбата със злоупотребите с деца“, заяви министър Йордан Бакалов.

Филтърът ще ограничава интернет достъпа до списък с домейни, изготвен и предоставен от Международната организация на криминалната полиция (ИНТЕРПОЛ) и Министерството на вътрешните работи въз основа на предварително зададени критерии. Списъкът включва Интернет страници с изображения или видеоклипове, съдържащи сексуална експлоатация, сексуален тормоз или сексуална злоупотреба с деца. Съгласно споразумението, GLOBUL периодично ще получава актуализиран списък с такива домейни от съответния отдел в ММВР.

Globul въвежда филтъра срещу разпространението на материали за сексуална злоупотреба с деца в Интернет, следвайки добрите практики на Telenor. Телекомуникационната компания успешно разработи и въведе подобен филтър в Новегия през септември 2004 в партньорство с норвежката Криминална следствена служба (Крипос). Telenor е първата компания, която си сътрудничи с правоохранителен орган по подобен проект. Днес филтърът се използва от повечето компании в групата на Telenor, както и от водещи телекоми по цял свят. Според статистиката, след въвеждането на филтъра от Telenor в Норвегия броят на регистрираните опити за достъп до блокирани страници е намалял с около 79% за периода 2009 – 2013 години.
16.09.2014
Share
София - Сътрудничество между Globul и МВР
16.09.2014
тегло: 468 KB
размери: 2048X3000 px
автор: Миро Златев
Главният изпълнителен директор на Globul Стайн-Ерик Велан и министър Йордан Бакалов подписаха споразумението за сътрудничество за въвеждане на филтъра
София - Сътрудничество между Globul и МВР
16.09.2014
тегло: 609 KB
размери: 2202X3000 px
автор: Миро Златев
Главният изпълнителен директор на Globul Стайн-Ерик Велан, посланикът на Кралство Норвегия в България Н. Пр. Гюру Катарина Викьор и министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов обявиха въвеждането на филтър за блокиране на достъпа до уебсайтове, съдържащи сексуална злоупотреба с деца

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz