Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Премиерът Георги Близнашки награди Рудник „Челопеч“ за Деня на миньора и 60-годишен юбилей
На националното честване на Деня на миньора днес “Дънди Прешъс Металс" - Челопеч получи няколко от най-значимите награда на Българската минно-геоложка камара – Награда за постигнати най-високи годишни резултати. Наградата връчи министър-председателя на България Георги Близнашки. Дружеството получи и Наградата за иновации с въведените в производство нови флотационни машини. 

Настоящи и бивши служители на “Дънди Прешъс Металс" - Челопеч, техните семейства, представители на местната общност и партньорски компании, ще се съберат на традиционния годишен празник край местния язовир „Качулка“ в село Челопеч, за да отбележат Деня на Успението на Свети Иван Рилски, патрон на българските миньори и работещите в минната промишленост – 18 август. Освен с професионалния си празник, работещите в рудник “Челопеч” тази година ще се поздравят и по повод 60-тият юбилей на минно-преработвателното предприятие. Отбелязването на подобна годишнина е рядкост в историята на световната минна индустрия, тъй като малко находища дават предпоставки за толкова дълъг живот.

В последните 10 години предприятието в Челопеч се стопанисва и управлява от компанията “Дънди Прешъс Металс”. Оттогава започват и инвестициите, свързани с модернизацията и рекострукцията на добива и преработката на руда, безопасността на хората и опазване на околната среда. С ново оборудване и технологии, компанията постига бърз растеж и успява да се превърне от рудник, работещ с морално и физическо остаряло оборудване, в еталон за най-модерен рудодобив.

“Дънди Прешъс Металс” има основно постижение за внедряването на технологични иновации в минната дейност с адаптирането на съвременните ИТ технологии от други индустрии в подземни условия. Изградената Wi-Fi система осигурява връзка на работниците и машините в цялата инфраструктура на рудника от над 80 км. изработки под земята и всички обекти в „подземния град“, с единен Оперативен център на повърхността. Тази иновация се прави за пръв път в подземен рудник и е обект на интерес от страна на много световни минни компании. В резултат, фирмите за минно оборудване и минен софтуер вече работят по проекти, които да осигурят необходимата интелигентност на машините и свързаност с централизирана система.

Извършената модернизация и реализираните промени са направени не само за увеличаване на производителността, но преди всичко за достигане на по-ефективен добив и преработка, и съответно удължаване живота на рудника.

Всички проекти в рамките на модернизацията са замислени и реализирани с цел намаляване въздействието от производството върху околната среда. Значително е повишено оборотното използване на водата за промишлени нужди. Преустановено е заустването на вода от хвостохранилището в река Тополница. Изцяло е модернизирано съоръжението за минни отпадъци. Напълно е елиминирана необходимостта от транспортиране на отпадък от добива на рудника на повърхността. Пускът на подземния трошачен комплекс понижава значително шумовото и прахово натоварване. Сериозно е намален въглеродният отпечатък на предприятието.



Успоредно с предприетите стъпки за модернизация и технологично обновяване, още през 2004 г. компанията започва мащабна рекултивация на терени – първата от 50 години насам. На мястото на нарушени от минали минни дейности участъци, днес вече са раззеленени специално подбрани и грижливо отгледани видове дървета и храсти. Ликвидирани са пропадания на повърхността, които са запълнени и изцяло възстановени като земи от държавния горски фонд.

Предприятието формира 0.36% от БВП през 2013 г. /от 0.06% през 2004 г./ Обемът на инвестициите в Челопеч представлява около 5.64% от общия обем на чуждестранните инвестиции в страната. Средната заетост в дружеството за последните 10 година е от 865 души, със среден ръст на работните заплати за същия период от 9,6% годишно. В сравнение с частния сектор, заплатите на работещите в "Дънди Прешъс Металс" - Челопеч за тези 10 година са над 3 пъти по-високи и тази тенденция се запазва към момента. Икономическият анализ показва, че чрез осигуряване на работа за подизпълнителски фирми и доставчици, компанията осигурява допълнителни 1187 работни места и още 200 в съпътстващ бизнес в региона и страната.



“Дънди Прешъс Металс“ е един от големите корпоративни дарители в страната и носител на годишната награда на Българския форум на дарителите за 2013 година. Компанията финансира изцяло частна езикова гимназия в Челопеч, която вече години е сред най-добрите в класациите по успех.



„Дънди Прешъс Металс Крумовград” притежава концесионни права върху находище „Хан Крум“, в близост до Крумовград, и подготвя необходимите разрешителни и проекти за реализирането на добив и преработка на златосъдържащи руди от участък Ада тепе. Това ще бъде първият нов минен проект в България през последните 30 години в България.
18.08.2014
Share
София - Награждаване на рудник "Челопеч" за Деня на миньора
18.08.2014
тегло: 690 KB
размери: 2165X3000 px
автор: Стефан Марков
Премиерът Георги Близнашки и професор Лъчезар Цоцорков връчват наградата на Николай Христов, вицепрезидентът на Dundee Precious Metals
София - Награждаване на рудник "Челопеч" за Деня на миньора
18.08.2014
тегло: 802 KB
размери: 2268X3000 px
автор: Стефан Марков
Премиерът Георги Близнашки и професор Лъчезар Цоцорков връчват наградата на Николай Христов, вицепрезидентът на Dundee Precious Metals
София - Награждаване на рудник "Челопеч" за Деня на миньора
18.08.2014
тегло: 663 KB
размери: 3000X2093 px
автор: Стефан Марков
Николай Христов, вицепрезидентът на Dundee Precious Metals с наградата
София - Награждаване на рудник "Челопеч" за Деня на миньора
18.08.2014
тегло: 612 KB
размери: 2057X3000 px
автор: Стефан Марков
Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов (вляво) награждава Николай Христов, вицепрезидентът на Dundee Precious Metals

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz