Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Фоторепортерка на свободна практика спечели голямата награда на конкурса БГ Пресфото 2011
Фоторепортерката на свободна практика Емилия Маслинкова спечели галямата награда на конкурса БГ Пресфото със серията снимки за двете самотни жени - джуджета в село Ресилово, познати ни от репортажа на Мартин Карбовски. Много висока позиция в номинациите спечели и портретът и на бай Добри, просякът, който дари 35 700 лева на храм-паметник Александър Невски в София. Втора позиция спечели Иво Данчев, сътрудник на българския Нешънъл Джиографик със серията си за резервата за орли в Източните Родопи, посветена на проблемите на тези птици. Трето място взе единичен кадър на Боби Николов от вестник "Сега", показващ един уморен Бойко Борисов, който не се е отказал да шутира топката пред погледите на многобройни сеирджии. Четвърто място е за кореспондента на агенция Булфото в Хасково за репортажа за самотната майка, която протестирайки с бебето си, се опита да пробие кортежа на НСО. Специална награда, с изключително висок резултат при гласуването, изправерващ подгласниците в класацията, грабна регионалният мениджър на Булфото във Варна Любомир Бенковски със снимката си на двама огромни сумисти в заден план. Поради специфичния характер на сюжета, журито реши да го награди отделно, извън общия ред.



В новата категория за участници до 23 годишна възраст първото място безапелационно отиде при 19-годишния Денислав Стойчев от Ямбол за репортажа му от събарянето на прословутия цигански блок 20. Второто място е за живеещия в Испания младеж Димитрий Стефанов, който е разработил темата за смъртта, а третото място е на живеещия във Великобритания Иван Манчев за изследване сред татуиращите се млади хора на Острова.



В журито участва учередителката на Чехпресфото и редакторка от Уърлдпресфото Даниела Мразкова от Чехия, а дистанционно по Интернет гласуваха Дийн Кокс и Дафни Енгъл от "Ню Йорк Таймс" и фотофестивала в Перпинян.



Първата награда от 3000 лева е осигурена от Ротари клуб София Център, изложбата е спонсорирана от куриерска фирма Еконт, която все по-плътно застава зад инициативите на фоторепортерите в България, сред наградите ще има фотоапарат "Никон" и часовник "Тисо" от "Джулиани".



Тази година патрон на конкурса е столичният кмет Йорданка Фандъкова. Столична община осигурява една от наградите, която ще бъде връчена лично от кметицата на откриването на изложбата на 16 март в Галерията за чуждестранно изкуство.



Ето и списъка на журито:



- Даниела Мразкова - ЧехПресфото,

- Гергана Костадинова - Агенция БГНЕС

- Емануела Захариева - Българска телеграфна агенция,

- Десислава Бинева -изп. дир. наСИБ,

- Иван Григоров –Агенция Блиц

- Красимир Свраков –в.Стандарт

- Евгени Димитров - Агенция Булфото и Ротари клуб "София център"

- Виктор Гилтяй- в.Труд,

- Велислав Николов – в.Сега

- Георги Папакочев- журналист и преподавател

По интернет гласуват

- ANGLE Daphne - New York Times

- COX Dean C.K. - freelancer
06.03.2011
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz