Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Вътрешното министерство, Парламента и мобилните оператори обраха антинаградите "Big Brother"
Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – България връчиха днес антинаградите "Big Brother" (Големият брат).  Наградите се присъждат на държавни структури, частни компании или отделни личности, които с действията си са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите.

Наградата “Big Brother” е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy Inte
ational. Името на наградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984". В романа Големият брат е символът на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода във всичките й форми. Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава.

Жури присъди две антинагради “Големият Брат”. В категорията „Нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот в сферата на държавното управление“, наградата получават съвместно министерство на вътрешните работи и Народното събрание. Наградата, се присъжда за създаване на предпоставки за системно нарушаване на правото на лична неприкосновеност и защита на личните данни на гражданите и по-конкретно: за липса на адекватен регламент, гарантиращ правата на хората при използване на СРС; за липсата на задръжки и ефективен контрол при прилагането на СРС.

В категорията „Нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот в частната сфера” наградата се връчва на мобилните оператори Мтел („Мобилтел“ ЕАД), Глобул (“Космо България Мобайл ”ЕАД) и Виваком.

Наградата, се присъжда за системно нарушаване на правата на гражданите на защита на личните данни и по-конкретно: за прехвърляне на бази лични данни на свои клиенти без тяхното знание; за поддържани неактуални регистри с лични данни на клиентите им; за прекомерно и непропорционално събиране на личните данни на клиенти.
16.02.2011
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz