Интернет фотографска агенция BG | EN   
Начало Събития Личности Рубрики Видео Регистрация Търсене Kонтакти GDPR
Събития

Джипаджии от форума „Офроуд България” спасяват възрастни хора от село Мечка
Джипаджии от няколко града се събраха, за да изринат от снега затрупаните къщи на възрастни хора и да донесат храна и радиостанции на проблемното плевенско село.  



След филма на Мартин Карбовски, село Мечка стана популярно с непрекъснатия терор над малкото възрастни хора, налаган от местни и гастролиращи бандити, предимно от ромски произход. Потресени от безобразията представители на форума offroad-bulgaria.com посетиха селото преди 15 дни, за да вдигват шум и привлекат допълнително внимание към проблема там. Потенциалната опасност от сблъсъци моментално вдигна на крака шефовете на плевенската полиция и прокуратура, които още на следващия ден са се появили, за да изслушат пострадалите жители на селото.



В съботното си посещение, 20 тежки машини, натоварени с офроуд-любители, паркираха в центъра на Мечка, за да продължат „шефството” си с местните. Жители на селото ги посрещнаха с хляб и сол, а джипаджиите подариха нови радиостанции на звеното за сигурност на общината, занесоха храна на недостъпните заради снеговалежа райони наоколо и изринаха преспите от къщите на най-възрастните жители на селото. Резултатът от „наблюдението” над Мечка вече е осезаем – в последните 2 седмици в селото с безброй кражби, обири и няколко убийства, не се е случило никакво престъпление. За местните хора това е нечувано, и те гледат на неочакваните си благодетели като на дар божи. Проблемът е, че няколко души с будна гражданска инициатива не могат да огреят навсякъде, а работата по опазване на реда би трябвало да е на държавата и общинските власти, коментира Димо Калайджиев от офроуд клуба. Джипаджиите обещават, че ако нещата в Мечка отново тръгнат на зле, ще се регистрират адресно там, подобно на Догановите преселници, и ще излъчат и изберат нов кмет.



Форумът е известен с множеството си граждански инициативи, които не идват по готови проекти, а се изпълняват по идея и със средства на самите офроудъри. Те периодично почистват тоновете боклуци от язовир Въча, почистиха връх Ботев, миналата година закараха учебници на бесарабските българи, организират периодични еко акции, редовно масово кръводаряват.


22.02.2009
Share

Политика за защита на личните данни
© 2000 - 2024 BulFoto | Дизайн от Creato.biz | Хостинг и домейни от Cbox.biz